14. Aprila 2023.

Legendarni Winamp se vratio u potpuno novom izdanju

Priča o Winampu je priča i o razvoju i promenama načina na koji se sluša digitalna muzika. Winamp je u ranom periodu interneta, servisa za P2P skidanje muzike poput Napstera i prvih mp3 datoteka, bio gotovo pa sinonim za muzički plejer na desktopu.

Ali, vremenom su došle promene, pa je 1999. godine njegovu matičnu kompaniju, Nullsoft, preuzeo američki telekomunikacioni gigant AOL. Oni su 2013. godine nameravali da ugase Winamp, ali ga je od toga spasila belgijska kompanija Radionomy, preuzimanjem Winampa u poslednjem trenutku.

Nakon toga Radionomy je postao Llama Group, klasični Winamp je i dalje ostao dostupan za preuzimanje, a prema njihovim informacijama trenutno ga u svetu i dalje – u tom obliku – koristi čak 83 miliona ljudi. Ipak, vreme je za novu transformaciju, smatraju u Llama Groupu, pa su (nakon dugih najava) lansirali svoj novi proizvod: Winamp!

https://twitter.com/winamp/status/1646498472785330176?s=20

Od sada kao veb aplikacija

Ovaj kultni naziv sada nosi muzički veb plejer, responzivna veb aplikacija koja može da objedini slušanje digitalne muzike iz više izvora. Osim sopstvenih ekskluzivnih sadržaja postavljenih direktno na njihovoj platformi, kao i radio emisija ili podkasta, Winamp će uskoro nuditi i povezivanje eksternih striming usluga i doneće mogućnost reprodukcije mp3 sadržaja iz lokalne biblioteke.

Reinkarnacija kultnog softvera devedesetih godina prošlog veka, dakle, ima za cilj da postane centralno mesto za slušanje muzike, bez obzira na to odakle je preuzimali. Ipak – neki su ostali razočarani jer se radi tek o pukoj veb aplikaciji, koja malo toga deli sa softverom koji su poznavali i voleli.

Novi veb plejer može da se pronađe ovde, a mobilne aplikacije, navodno zasnovane na klasičnoj verziji Winampa, najavljene su za nešto kasniji datum ove godine.

Onima koji i dalje preferiraju klasiku, poslednja verzija starog desktop Winampa za Windows dostupna je na ovom mestu.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare