5. Juna 2023.

Legendarni Doom sada možete da igrate i na teletekstu VIDEO

Teletekst, standard za prikaz teksta i rudimentarnih grafika na TV ekranima, nastao je još 1970. godine. Iako su njegove funkcije odavno preuzeli internet servisi, u mnogim zemljama je i dalje u upotrebi. Svoju slavu je stekao 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, kada je služio za isporuku informacija u stvarnom vremenu, a uz interaktivne funkcije mogao je da “vrti” čak i neke osnovne i grafički ne preterano zahtevne igre.

S druge strane, Doom je FPS igra nastala 1993. godine, upravo u doba velike popularnosti teleteksta. Ali, tek sada, 30 godina nakon toga, neko se dosetio da spojiti ta dva i – zaigra Doom u grafičkom okruženju teleteksta. Da bi utisak bio još bolji i potpuno retro, igranje je odrađeno na prastarom malenom CRT televizoru, i to – prilično neverovatno – uz pomoć daljinskog upravljača kao kontrolera.

Autor ovog neobičnog spoja je korisnik YouTubea sa nadimkom lukneu, kojem je ovo prvi eksperiment pokazan na toj platformi, pa o njemu nemamo nikakvih dodatnih informacija. Ali, o Doomu na teletekstu, srećom, imamo pomalo tehničkih detalja. Autor piše da se ovde igra ne “vrti” na samom TV uređaju ili unutar teletekstovog interfejsa, budući da je ovaj standard prilagođen samo za jednosmerni protok podataka – tj. samo za prikazivanje dobijenog sadržaja, i to u rezoluciji od 25 redova s po 40 znakova.

Možete da probate i sami

Iz tog razloga za izvođenje programa zadužen je prateći laptop s Linuxom, koji podatke šalje teletekstu samo na renderovanje i prikaz. Podaci televizoru pristižu u paketima, koji sadrže prikaz aktualnog frejma na ekranu i statusne trake, na kojoj se vide trenutna stanja zdravlja, municije, oružja i ostali podaci bitni za igranje. Najviša moguća rezolucija koja može da se prikaže na ovaj način je 78×50 piksela, a koliko je Doom na toj rezoluciji igriv – uverite se u priloženom videu.

Sve tančine ovog načina igranja Dooma, tj. njegovog prikaza u bazičnom teletekstu, autor je opisao na GitHubu, gde je dao i uputstva svim entuzijastima koji bi želeli i u sopstvenoj izvedbi da probaju da pokrenu jednu ovakvu retro igru.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare