26. Septembra 2023.

Legenda koja “juri” 50 km/h: Citroen slavi 75 godina čuvenog Spačeka

Citroen 2CV kod nas je mnogo poznatiji po svom nadimku Spaček, a i dalje je jedan od najprepoznatljivijih automobila svih vremena

Ove godine, Spaček slavi 75. godišnjicu, a da nije bilo Drugog svetskog rata, ovaj jubilej već bio obeležen.

Citroen je započeo svoj projekat “TPV” (“Toute Petite Voiture” ili “veoma mali automobil”) sredinom 1930-ih i trebalo je da ga predstavi u Parizu 1939. godine, ali je taj događaj odložen.

Međutim, rat se završio, a 2CV je konačno debitovao na istom sajmu automobila u Parizu u oktobru 1948. godine. Ispod haube je bio 375 cc, koji je razvijao samo 9 KS, a brzina mu je išla do 50 km/h. Ovo možda danas zvuči kao šala, ali hiljade francuskih porodica sa niskim primanjima konačno su mogle da ostvare san i poseduju svoj automobil.

Mada nije bio brz, Spaček je bio koristan zahvaljujući pametnim detaljima poput klupa koje su mogle da se uklone. Tražnja je bila ogromna – Citroen kaže da su rokovi isporuke do 1950. bili i po šest godina.

Godinama je 2CV evoluirao, dobio malo više snage i udobnosti, iako je i dalje ostajao spor. Postojali su i popularni 2CV kombi i Sahara sa dva motora, od po 12 KS.

Citroen je koristio istu platformu za kreiranje automobila kao što su Mehari ili Bijou, ali i modernijih vozila, npr. Ami i Dyane. Ipak, standardni 2CV ih je sve nadživeo. Do kraja proizvodnje 1990. godine, prodato je ukupno 5,1 milion primeraka.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare