15. Maja 2023.

Leđa, bok, stomak – obratite pažnju kako spavate, utiče na vaše zdravlje

Verovali ili ne, način na koji spavate utiče na vaše zdravlje.

Kada to kažemo, ne mislimo samo na broj sati, već i položaj u kojem ste navikli da zaspite.

Brojna istraživanja su dokazala da su vreme odlaska u krevet i trajanje sna u direktnoj vezi sa našim zdravstvenim i fizičkim i psihički. Nedavno su naučnici otkrili da je i strana na kojoj spavamo jednako važna. Razlog tome je što su bokovi i njihova pozicija povezana sa određenim procesima u našem telu.

Neko voli da zaspi isključivo ležeći na stomaku ili leđima, neko menja poziciju, a ima i onih koji vole da spavaju na boku i to isključivo na jednoj strani.

Studija Nacionalnog centra za biotehnološke informacije iz SAD kaže da spavanje na levoj strani može smanjiti simptome refluksa kiseline i žgaravice. Varenje u ovom slučaju će se poboljšati. Pored toga, dok spavate na levoj strani, pritisak na unutrašnje organe je manji i cirkulacija krvi će biti bolja.

Upozorenje: osobe sa srčanim oboljenjima ili bronhijalnom astmom treba da izbegavaju spavanje na levoj strani. U ovom položaju, amplituda kretanja pluća se smanjuje, a pritisak na grudni koš se povećava. Ovo je posebno važno za one koji imaju višak kilograma.

Međutim, spavanje na boku (nije bitno da li je na desnoj ili levoj strani) poboljšava zdravlje mozga, jer se u ovom položaju najbolje čisti od otpadnih materija – a ovo je odlična prevencija Alchajmerove bolesti.

Nedostaci spavanja na boku

Spavanje na boku ima jedan poseban i značajan nedostatak za naš beauty sleep jer u ovom položaju povećava se rizik od bora. „Svaki položaj tela koji savija ili rasteže kožu dovodi do njenog opuštanja i bora tokom vremena“, objašnjava američki dermatolog Din Mraz Robinson.

Na kraju, hajde da pričamo o još jednom važnom detalju spavanja na boku – zaboravite da stavite ruke pod jastuk. To dovodi do dodatnog opterećenja mišićno-skeletnog sistema i narušava cirkulaciju krvi. U ovom položaju za spavanje najbolje je da držite ruke ispružene duž tela.

Očigledno da moramo da mislimo o svojoj lepoti i zdravlju čak i kada spavamo. Slatki snovi nisu dovoljni da bi se probudili lepšom i zdravijom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare