17. Maja 2025.

Ledeni vjetar s jagodama i kivijem

Sastojci

Za koru:

4 bjelanca

prstohvat soli

150 g šećera

1 kašičica gustina

1 kašičica sirćeta

Za kremu:

380 ml mlijeka

100 ml šlaga

1 puding krema vanilija

1 bourbon vanilin šećer

Za ukrašavanje:

300 ml šlaga

250 g jagoda

4-5 kivija

Priprema

Za beze koru u posudu s bjelancima dodajte prstohvat soli pa miksajte mikserom uz postupno dodavanje šećera. Miksajte dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete gust i sjajan snijeg, oko 10 minuta. Na kraju dodajte gustin i sirće pa još jednom kratko promiješajte mikserom na najmanjoj brzini. Rasporedite smijesu u pleh dimenzija 35×22 cm, obložen papirom za pečenje, špatulom lijepo poravnajte i stavite u zagrijanu rernu na 150 stepeni da se kora peče/suši oko sat vremena. Tokom pečenja nemojte otvarati rernu. Za kremu, ulijte u posudu mlijeko, šlag, sadržaj iz vrećice puding kreme vanilija i burbon vanilin šećer pa mikserom na srednjoj brzini sve dobro umutite u pjenastu i glatku kremu, oko tri minute. U drugoj posudi umutite šlag čvrsto. Jagode i kivi operite i očistite pa isijecite na tanje kolutove. Ohlađenu koru prerežite na dva dijela. Stavite na tacnu prvu koru pa nanesite polovinu vanilija kreme i poravnajte. Odozgo poslažite voće, stavljajući po jedan red kivija i jagoda naizmjenično. Na voće nanesite šlag. Poklopite drugom korom i ponovite postupak još jednom. Kolač premažite okolo šlagom i ukrasite odozgo voćem i naribanom bijelom čokoladom. Dobro ohladite u frižideru najmanje dva do tri sata, isijecite na kocke i poslužite.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare