18. Decembra 2024.

Leči infekcije, sniziće loš holesterol i šećer, a dovoljna je i kašičica…

Sada je vrijeme za najstariji začin na svijetu

Poznata je po svom aromatičnom mirisu i predivnom, bogatom ukusu

Cimet je začin poznat po svom aromatičnom mirisu i predivnom, bogatom ukusu, ali i po svojim zdravstvenim prednostima. Osim što daje poseban naglasak na jelima, donosi i brojne zdravstvene prednosti. Dobija se iz unutrašnje kore drveta cimeta, čiji je naučni naziv Cinnamomum . Kao sastojak u hrani, koristio se kroz istoriju, još od vremena starog Egipta. Nekada je bio rijedak i vrlo cijenjen i korišten kao poklon kraljevima. Danas je cimet pristupačan i može se kupiti u većini supermarketa, a koristi se kao sastojak u mnogim receptima. Postoje dvije glavne vrste cimeta: cejlonski, koji je također poznat kao “pravi” cimet, i kasija cimet, koji je danas najčešća vrsta i na šta ljudi obično misle kada govore o cimetu.

1. Pomaže kod gljivičnih infekcija

Cimet ima antimikrobna svojstva koja pomažu u liječenju gljivičnih infekcija.

2. Štiti srce

Sadrži supstance koje pomažu u smanjenju okidača za razvoj srčanih bolesti, kao što su trigliceridi, holesterol i povišeni nivoi šećera u krvi.

3. Snižava nivo šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da cimet snižava nivo šećera u krvi natašte i poboljšava nivo hemoglobina.

4. Djeluje kao prevencija za Alchajmerovu bolest

Cimet sadrži hranjive sastojke koji mogu pomoći u prevenciji simptoma Alchajmerove bolesti i poboljšati razmišljanje i sposobnost donošenja odluka.

5. Smanjuje rizik od raka

Jedna studija je pokazala da cimetov cimet prisutan u cimetu može imati svojstva protiv raka, zahvaljujući kojima ovaj začin može smanjiti rizik od razvoja raka.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare