Sada je vrijeme za najstariji začin na svijetu
Poznata je po svom aromatičnom mirisu i predivnom, bogatom ukusu
Cimet je začin poznat po svom aromatičnom mirisu i predivnom, bogatom ukusu, ali i po svojim zdravstvenim prednostima. Osim što daje poseban naglasak na jelima, donosi i brojne zdravstvene prednosti. Dobija se iz unutrašnje kore drveta cimeta, čiji je naučni naziv Cinnamomum . Kao sastojak u hrani, koristio se kroz istoriju, još od vremena starog Egipta. Nekada je bio rijedak i vrlo cijenjen i korišten kao poklon kraljevima. Danas je cimet pristupačan i može se kupiti u većini supermarketa, a koristi se kao sastojak u mnogim receptima. Postoje dvije glavne vrste cimeta: cejlonski, koji je također poznat kao “pravi” cimet, i kasija cimet, koji je danas najčešća vrsta i na šta ljudi obično misle kada govore o cimetu.
1. Pomaže kod gljivičnih infekcija
Cimet ima antimikrobna svojstva koja pomažu u liječenju gljivičnih infekcija.
2. Štiti srce
Sadrži supstance koje pomažu u smanjenju okidača za razvoj srčanih bolesti, kao što su trigliceridi, holesterol i povišeni nivoi šećera u krvi.
3. Snižava nivo šećera u krvi
Istraživanja su pokazala da cimet snižava nivo šećera u krvi natašte i poboljšava nivo hemoglobina.
4. Djeluje kao prevencija za Alchajmerovu bolest
Cimet sadrži hranjive sastojke koji mogu pomoći u prevenciji simptoma Alchajmerove bolesti i poboljšati razmišljanje i sposobnost donošenja odluka.
5. Smanjuje rizik od raka
Jedna studija je pokazala da cimetov cimet prisutan u cimetu može imati svojstva protiv raka, zahvaljujući kojima ovaj začin može smanjiti rizik od razvoja raka.
Jutarnji.hr