Lažni sveštenik iz Albanije provocirao u Dečanima: Izazvao incident, obaviješten KFOR - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lažni sveštenik iz Albanije provocirao u Dečanima: Izazvao incident, obaviješten KFOR

Lažni sveštenik iz Albanije Nikola DŽufka pokušao je da u srpskoj svetinji, manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, snimi provokativni video-snimak sa nacionalističkim sadržajem, napisalo je monaštvo tog manastira na Tviteru. Taj pokušaj je spriječen, a o svemu je obaviješten KFOR.

  • Prije nekoliko dana, građanin Albanije N. DŽufka, koji se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik, pokušao je da snimi video u manastiru Dečani sa provokativnim nacionalističkim namjerama. Albanska pravoslavna crkva je već izdala saopštenje o njemu. Pošto smo od Crkve Albanije obaviješteni da je N. DŽufka varalica koja se oblači kao sveštenik i širi nacionalističke ideje, ljubazno mu je rečeno da ne može da pravi video materijale u manastiru Dečani i on je mirno otišao. Ostali manastiri na Kosovu su obaviješteni da se čuvaju – navodi se u objavi na Tviteru.

Monasi manastira Dečani negirali su DŽufkine tvrdnje u pojedinim medijima na albanskom jeziku da je “odstranjen iz manastira Dečani jer je Albanac” kao potpuno netačne i ocijenili da one predstavljaju nacionalističke manipulacije sa namjerom širenja vjerske i etničke netrpeljivosti.

  • Odmah nakon incidenta sa N. DŽufkom KFOR je obaviješten da se pobrine za moguće provokativno djelovanje i širenje etničke i vjerske mržnje. Kanonsko pravoslavno albansko sveštenstvo i svi posjetioci dobre volje su i uvijek će biti dobrodošli da posjete naš manastir – ističe se su objavi.

Albanska pravoslavna crkva saopštila je kako Nikola DŽufka nije pravoslavni sveštenik, niti je priznat od strane bilo koje hrišćanske crkve.

  • Nikola predstavlja samo sebe, ne pripada nijednoj crkvi niti vjerskoj zajednici, bez obzira na njegove povremene izjave u medijima. On u medijima otvoreno laže kako je završio vjerske studije, iako to nije tačno, već je diplomirao višu školu za preradu hrane u Elbasanu. On daje “patriotske” izjave dok u isto vrijeme prezire i ruga se sveštenstvu Albanske pravoslavne crkve, kao i sveštenstvu drugih crkava. Njegov jedini interes je medijski nastup i privlačenje pažnje, a to čini ne osvrćući se na štetu koju pravi sveštenstvu i pravoslavnoj vjeri – navode, između ostalog, iz Albanske pravoslavne crkve.

Danas objavljeno

Drugi krug izbora, Crna Gora bira predsjednika

M.

Zaharova: Kijev se ruga i ismijava nad pravoslavljem dok Zapad ćuti

M.

Okupljanje Srba u Zubinom Potoku zbog hapšenja sugrađanina

M.

Ostavite komentar