2. Marta 2024.

Lavrov: Zapad teži vojnom rešenju – taj plan će doživeti krah

Nisu Ujedinjene nacije loša organizacija, Povelja sadrži sve principe za osiguravanje fer odnosa u međunarodnoj areni, ali neke države misle da mogu da manipulišu međunarodnim pravom, ocenio je šef ruske diplomatije

Rusija je više puta istakla da je spremna za mirovne pregovore o Ukrajini i da ih nikada nije odbacivala, ali u poslednje vreme ozbiljnih predloga nije ni bilo, poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za medije nakon diplomatskog foruma u Antaliji.

Lavrov je podsetio na pregovore iz aprila 2022. godine u Istambulu, kada je, kako je to priznao glavni pregovarač ukrajinske strane David Arahamija, sve obustavljeno jer je došao tadašnji britanski premijer i naredio Kijevu da ništa ne potpisuje i da nastavi da se bori.

“Od tada Rusija nije dobijala ozbiljne predloge za mirovnu inicijativu. Pod ozbiljnim podrazumevam one predloge koji će uzeti u obzir zakonska prava svih uključenih strana”, pojasnio je on.

Potrebno je obezbediti prava onih koji su se dugi niz godina zaista i jedini trudili da ispune Minske sporazume, a onda objavili referendum i pripojili se Ruskoj Federaciji i to zato što njihove interese niko nije gledao.

Dok su bili deo Ukrajine, režim Porošenka, a onda režim Zelenskog im je pretio da koriste ruski jezik i u sferi informacija i kulture ali i u životu.

“Njihova prava su istrebljivali i fizički su ih likvidirali. To se ni u jednom od dokumenata i ni u jednoj od inicijativa ne spominje”, dodao je on.

O tome je bilo reči tokom istambulskih pregovora, dogovoreno je poštovanje njihovih prava, prekid napada na ruski jezik i prekid nacifikacije Ukrajine, podsetio je šef ruske diplomatije.

“Možda se upravo to nije dopalo Borisu Džonsonu”, dodao je Lavrov, pa je nastavio: “Dakle, Rusiji ne nedostaje dobre volje, ali dugoj strani nedostaje. Oni zapravo ne razumeju ono što se dešava već i dalje žele da pobede Rusiju na bojnom polju.”

Dovoljno je činjenica koje ukazuju da Zapad teži vojnom rešenju, bez obzira što još više činjenica ukazuje na krah takvog plana, dodao je Lavrov.

Zapad nije spreman za pravedniji svet

Većinski broj zemalja u svetu, gledajući na situaciju na Bliskom istoku, u istočnoj Aziji uključujući istočno Azijsko more, razume da je neophodno vratiti se principima na kojima su UN osnovane, a koje Zapad danas ruši, rekao je ministar.

“Nisu Ujedinjene nacije loša organizacija, Povelja sadrži sve principe za osiguravanje fer odnosa u međunarodnoj areni. Ali oni koji su do nedavno imali rešavajuću snagu u svetskoj ekonomiji i tehnološkom razvoju su odlučili da, kako bi zadržali dominaciju, imaju pravo da manipulišu međunarodnim pravom. Danas je to glavni problem”, objasnio je Lavrov.

Manipulaciji mora da dođe kraj, a potrebno je da se obezbedi ravnopravnost država, uzajamno poštovanje i iskren razgovor zasnovan na balansu interesa, dodao je on.

Međutim, kako je ocenio, Zapad nije spreman za to.

Odnosi Moskve i Berlina nakon snimka

Ne znam kako će se dalje odvijati situacija, rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje da li će se nešto promeniti u odnosima Moskve i Berlina nakon što se saznalo za snimak razgovora nemačkih oficira u kom se čuje da planiraju napad na Krimski most.

“U poslednje vreme svedočimo činjenicama o lukavim mislima Bundesvera i detaljnom planiranju napada na Krimski most i druge objekte, uglavnom skladišta municije. Glavno je kako se trude da niko ne posumnja na njih već na Amerikance i Britance koji se svakako tamo nalaze”, rekao je Lavrov.

Ovo razotkrivanje je na nivou kao što političkog razotkrivanja bivše nemačke kancelarke Angele Merkel i bivšeg predsednika Francuske Fransoa Olanda koji su priznali da nikada nisu imali nameru da ispune Minske sporazume, ocenio je.

“Postojale su sumnje da Zapad razume besmislenost nastavka guranja Ukrajine u borbu, ali poslednje izjave i Emanuela Makrona i Lojda Ostina i ovaj snimak govore da zapadne zemlje ne žele da promene politiku ka uništenju Rusije na bojnom polju”, naglasio je Lavrov.

Rusija to dobro razume, naglasio je šef ruske diplomatije.

Jermenija bi da sarađuje sa neprijateljem svog prijatelja

Izjave Jerevana koji govori da je sve ono što se dešavalo između Moskve i Jerevana od 1991. godine bila greška i da ODKB navodno nije ispunio svoja obaveze, ili da je u septembru 2020. godine Rusija isprovocirala napad Azerbejdžana na Jermeniju su čiste laži.

“To je svima ko se i najmanje interesuje događajima u regionu očigledno”, poručio je.

Takve laži puštaju u svest jermenskog naroda i onih koji od spolja prate događaje, jer ne žele da sarađuju sa najbližim susedima i narodom koji je istorijski solidaran sa njima, već sa onima koji se bore protiv njihovih prijatelja.

Na sve ovo, ruke trljaju oni koji ne kriju da Rusiju treba ukloniti iz regiona Južnog Kavkaza, isti oni ljudi koji iz svojih apartmana rukovode celim svetom i koji nikada nikome nisu doneli mir.

“Pogledajte američke avanutre u prethodnih 50 godina – gde je postalo bolje?”, dodao je Lavrov i ocenio da su ostale samo uništene države i njihovo ekonomsko blagostanje, a da zapravo nije ostvaren ni jedan cilj koji je Vašington obećavao.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare