15. Februara 2023.

Lavrov: Zapad laže kada govori o Sjevernom toku

Podsetimo, američki novinar Simor Herš detaljno je objasnio kako je američka CIA u saradnji sa Norveškom digla u vazduh ruski gasovod Severni tok, a potom za to optužila Moskvu. Vašington je, naravno, odmah demantovao izveštaj novinara.

Rusija je zatražila od UN da istraži sabotažu, ali su se iz ovog međunarodnog tela ogradili od toga, poručujući da nemaju mandat za tako nešto.

“Šta vrede nedavna cinična priznanja bivših lidera Nemačke i Francuske, Merkelove i Olanda, da su im Minski sporazumi, koje je odobrio Savet bezbednosti UN, bili potrebni samo kako bi dobili na vremenu i omogućili Kijevu da ojača svoj vojni potencijal. Jednostavno rečeno, svi su nas lagali, kao što i sada lažu (kada govore o sabotaži gasovoda), skrivajući pravu istinu o napadima na Severni tok”, rekao je danas Lavrov tokom svog izlaganja u Dumi Rusije.

Ministar je podsetio da gorepomenuti evropski zvaničnici nisu jedini koji su javno priznali da su dogovori iz Minska bili obmana. O tome su, kako je napomenuo, govorili i bivši i sadašnji ukrajinski predsednik Petar Porošenko i Vladimir Zelenski.

U tom kontekstu, ministar je istakao da će Rusija nastaviti da se bori protiv uticaja koji dolaze sa Zapada, te da će njeni glavni napori biti usmereni na to kako da se stavi tačka na dominantnu ulogu Zapada na međunarodnoj sceni.

“Pokušaji Zapada da izoluje Rusiju nisu uspeli. Naši protivnici su primorani da to priznaju”, dodao je ministar. Prema njegovim rečima, politika ruskog predsednika Vladimira Putina i na taj način pokazala je svoju efikasnost kada je reč o odbrani nacionalnih interesa zemlje. Moskva će se ubuduće zalagati da egoistični interesi Zapada ne budu glavni faktor koji će uticati na međunarodnu politiku.

Kada je reč o Kini i saradnji sa Pekingom, Lavrov je poručio da Moskva nastavlja svoju dobru saradnju sa kineskim partnerima sa fokusom na strateško partnerstvo između dve zemlje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare