10. Decembra 2023.

Lavrov: Za primirje u Ukrajini pitajte Zelenskog kako su Amerikanci i Britanci poništili dogovor

Kada je u Istanbulu postignut sporazum da Ukrajina neće ući u NATO, ali da će joj Rusija zajedno sa Zapadom dati bezbednosne garancije, “dogovor je poništen, jer su Amerikanci i Britanci tako odlučili”, rekao je ruski ministar spoljnih poslova

Rusija će nastaviti da vrši politički pritisak u cilju postizanja humanitarnog prekida vatre u Pojasu Gaze, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na Dohajskom forumu, na kom učestvuje onlajn. 

Lavrov je ponovio da palestinski Hamas jeste izvršio teroristički napad početkom oktobra, što je Rusija i osudila, i dodao da Moskva danas održava kontakt samo sa političkim krilom ove organizacije, javljaju ruski mediji.

Ruski ministar spoljnih poslova je dodao da nije prihvatljivo da Izrael koristi Hamasove napade od 7. oktobra na jug Izraela kao opravdanje za kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda i pozvao da se rasporede međunarodni posmatrači u Pojasu Gaze.

Govoreći o ukrajinskom sukobu, on je poručio da je Rusija danas postala jača nego što je bila pre početka SVO. Dodao je da je to glavni rezultat ovog sukoba koje su pokrenule Sjedinjene Američke Države “rukama Ukrajine”.

Lavrov je još dodao da predlaže da se predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom prosledi pitanje koje se tiče diplomatskog rešenja sukoba, budući da je Kijev imao priliku da zaključi mir u martu i aprilu prošle godine. 

“Trebalo bi da pozovete gospodina Zelenskog. Zato što je pre godinu i po dana potpisao ukaz o zabrani bilo kakvih pregovora sa Putinovom vladom. To je dobro poznata činjenica”, podsetio je šef ruske delegacije.

Kada je u Istanbulu postignut sporazum da Ukrajina neće ući u NATO, ali da će joj Rusija zajedno sa Zapadom dati bezbednosne garancije, “dogovor je poništen, jer su Amerikanci i Britanci tako odlučili”. 

Takođe, ruski ministar spoljnih poslova, koji se na toj funkciji nalazi više od deset godina, izjavio je da namerava da služi otadžbini dok joj bude bio potreban.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare