1. Juna 2023.

Lavrov: Uloga BRIKS-a treba da raste, Zapad da ne određuje državama sa kim da sarađuju

Uloga BRIKS-a u današnjim uslovima treba samo da raste, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji ministara zemalja ove organizacije u Južnoafričkoj Republici, dodajući da su članice dužne “da aktivno rade na pronalaženju zajedničkih odgovora na savremene izazove”. 

Lavrov je istakao da Zapad nastavlja da utiče na suverene države i da im određuje sa kojim državama bi trebalo da imaju dobru saradnju. Od svega toga, kako je dalje naveo, najveći deo sveta nema koristi.

Ipak, on je optimistično izjavio da se svet brzo menja i da postaje multipolaran.

“Države Latinske Amerike, Azije i Afrike jačaju svoj ekonomski položaj, pokazuju da su spremne da se bore za svoje nacionalne interese i da imaju jednaku ulogu u globalnim procesima”. Svet postaje multipolaran, bliži se kraj dominaciji jedne grupe zemalja koja ne poštuje međunarodno pravo i koja se vodi sopstvenim egoističnim ciljevima od kojih najviše stradaju Globalni jug i istok.

Zapad putem sankcija i ekonomskih prevara nastavlja da utiče na države pri njihovom izboru ekonomskog modela i trgovinskih partnera. Ne rešavaju se ni bitna pitanja koja bi dovela do izlaska sveta iz ekonomske krize i omogućila ekonomski rast. Pažnja se ne obraća ni na reformu globalnog valutnog sistema koja bi bila u interesu najvećeg dela sveta, istakao je šef ruske diplomatije.

“Ovakve neokolonijalne prakse su nedopustive u savremenom svetu”, poručio je on, te zaključio da bi “u ovakvim uslovima uloga BRIKS-a trebalo samo da raste”, posebno ako se uzme u obzir da organizacija predstavlja primer jedne veoma dobre višestrane saradnje, koja ne uključuje diskriminaciju. 

“U ovakvim uslovima mi nastavljamo da sarađujemo na osnovu solidarnosti, pragmatizma, međusobnog poštovanja i konsenzusa”.

Lavrov je naveo da su danas glavne pretnje u svetu međunarodni terorizam, regionalni konflikti, i one pretnje koje podrivaju jednaku i nedeljivu bezbednost za sve zemlje sveta. U tom kontekstu, dodao je dalje, važno je da BRIKS nađe odgovore na ova pitanja, kao i na sve ono što se tiče unutrašnjeg rada organizacije, misleći pre svega na njeno proširenje. 

Na početku konferencije za medije, ministarka spoljnih poslova Južnoafričke Republike Naledi Pandor potvrdila je i da će se predstojeći samit organizacije održati u Johanesburgu, kao što je to bilo dogovoreno ranije, demantujući medijske natpise prema kojima bi samit trebalo da bude održan na nekoj drugoj lokaciji usled pretnji po predsednika Rusije Vladimira Putina. 

RTbalkan.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare