12. Jula 2023.

Lavrov stigao u Indoneziju: U planu sastanak ASEAN-a

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovao je danas u Indoneziju na sastanak ministara zemalja članica Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Lavrov će u Džakarti ostati do 14. jula, a za to vreme on će se 13. jula sastati sa ministrima ASEAN-a i 14. jula učestvovaće na regionalnom bezbednosnom forumu ove organizacije.

“U centru pažnje biće jačanje naše pozicije u azijsko-pacifičkom regionu i promovisanje ruskog stava o formiranju ravnopravne i inkluzivne arhitekture bezbednosti u regionu”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

“ASEAN, sa kojim Rusija ima veze više od tri decenije, danas je jedna od najuspešnijih regionalnih organizacija. Promovisanje strateškog partnerstva sa Asocijacijom jedan je od spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje, o čemu piše u nedavno ažuriranom Konceptu spoljne politike Ruske Federacije. U uslovima kada rastu konfliktni potencijal u azijsko-pacifičkom regionu i rizici koji su povezani sa širenjem uticaja NATO-a u Aziji, dijalog Rusije i ASEAN-a postaje sve bitniji faktor koji osigurava stabilnost u regionu”.

Kako je otkrila predstavnica ruskog MSP-a Marija Zaharova, Lavrov će tokom posete Indoneziji imati priliku i da razgovara sa kolegama iz Kine.

ASEAN danas čine Indonezija, Malezija, Singapur, Tajland, Filipini, Brunej Darusalam, Vijetnam, Laos, Mjanmar i Kambodža.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare