30. Novembra 2023.

Lavrov: Srbiji je oteto Kosovo

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je u obraćanju na Savetu ministara OEBS-a da se ta organizacija nalazi u žalosnom stanju.

On je istakao da perspektive te organizacije nisu jasne.

“Za nešto više od godinu dana, Helsinški završni akt će navršiti 50 godina. Sa žaljenjem možemo da kažemo da OEBS ovu godišnjicu dočekuje u žalosnom stanju, i perspektive su mu nejasne”, rekao je Lavrov.

On je naveo da su upravo zemlje NATO-a i Evropske unije uništile vojno-političku dimenziju Oebsa, još 1999. godine. Tada je Nato, podsetio je, izvršio grubu agresiju na Jugoslaviju, članicu OEBS-a i UN-a.

“A, 2008. godine, kršenjem rezolucije 12 44 SB UN i principa o nepovredivosti granica u Evropi iz Helsinškog završnog akta, Srbiji je oteto Кosovo bez ikakvog referenduma”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje koriste OEBS za interese Natoa.

“Ekspanzija Natoa na istok je jedan od faktora narušavanja bezbednosti u Evropi”, ukazao je Lavrov i naveo da je prošle godine, na pitanje upućeno SAD – kako komentarišu to da ne smeju da jačaju svoju na račun bezbednosti drugih – ostao bez odgovora.

Naveo je i da je Zapad uvodeći sankcije Rusiji, želeo da uništi rusku ekonomiju, a da se EU pokorava Americi u tome.

“SAD i njihovi evropski sateliti uveli su hiljade sankcija Rusiji, čime su stavili tačku na široku praktičnu saradnju između Istoka i Zapada u našem nekada zajedničkom regionu“, rekao je Lavrov.

Naveo je da je cilj Кijeva iskorenjivanje svega ruskog, u čemu je, kaže, prevazišao sve do sada, jer se u Ukrajini poriče postojanje Rusa i njihova ključna uloga u stvaranju Ukrajine.

“Tamo se ljudima oduzima dodir sa ruskom kulturom, jezikom, knjigama i medijima, a OEBS o tome ćuti”, rekao je Lavrov.

Ćutao je, kaže, a i dalje ćuti i Brisel, koji ne ističe da je potrebno poštovati prava svih nacionalnih manjina, kao što to predviđaju brojni dokumenti.

“Oni koji treba da obezbede slobodu medija ćute kada ih pitamo zašto se gase svi mediji koji pišu ono što se ne slaže sa ideologijom zapada”, rekao je Lavrov.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare