29. Maja 2023.

Lavrov: Situacija na KiM neprihvatljiva, nazire se konflikt

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je danas, tokom posete Keniji, da je situacija na Kosovu i Metohiji neprihvatljiva, napeta i zabrinjavajuća i dodao da Zapad sprovodi politiku totalnog potčinjavanja svih onih koji imaju svoj stav.

On je podsetio da je Zapad podržao samostalnost tzv. Kosova, iako nije bilo referenduma, dok se isti takav princip nije koristio u slučaju Krima, kada su zapadni državnici ipak odlučili da daju prednost teritorijalnoj celovitosti Ukrajine, iako je stanovništvo Krima o prisajedinjenju Rusiji odlučilo nakon glasanja, odnosno, voljom naroda.

Lavrov je naglasio da je tzv. Kosovo dobilo samostalnost jednostranim i nezakonitim proglašenjem, dok sve ono što je EU dogovorila sa Beogradom i Prištinom pre 10 godina još nije u sprovedeno u delo. To se, kako je ocenio, ni neće desiti, jer je “Zapad stao na stranu separatista”, te po tom pitanju “niko ništa ne planira da uradi”.

Uznemirava ponašanje prema srpskom stanovništvu koje ovih dana izražava protest zbog nezakonitog preuzimanja vlasti na severu autonomne pokrajine, rekao je Lavrov, dodajući da je NATO stao na stranu separatista. On je ponovio da su izbori za gradonačelnike opština na severu KiM nelegitimni, jer je u njima učestvovalo svega oko tri odsto stanovništva.

Dalje odluke, kako je kazao, donosiće predsednik Srbije, srpski narod i Srbi koji se na severu autonomnog dela zemlje bore za svoja prava.

Šef ruske diplomatije je upozorio da se u centru Evrope nazire konflikt, na istom tom mestu gde je NATO 1999. izvršio agresiju protiv tadašnje SR Jugoslavije. 

Ministar je ukazao na činjenicu da, u skladu sa zakonima Ujedinjenih nacija, treba poštovati suverenitet i teritorijalnu celovitost svih onih zemalja čije vlade poštuju pravo lokalnog stanovništva na samoopredelenje i čiji predstavnici zastupaju interese svih naroda koji žive na teritoriji tih država. U slučaju Kijeva, ne treba dokazivati da se tamošnje vlasti nisu borile za prava stanovništva sa Krima i ljudi iz istočnih delova Ukrajine, podsetio je.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare