18. Januara 2023.

Lavrov otkrio da li će doći do pregovora, sve je jasno: “Konačno rješenje…”

Istakao je da se Zapad odlučuje za Ukrajinu, i da su zabranili Zelenskom da pregovara sa Rusijom krajem marta prošle godine, kada se ukazala takva prilika.

“Zapad preko Ukrajine vodi proksi rat čiji je cilj – konačno rešenje ruskog pitanja”, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Kurs Vašingtona s ciljem diktata u međunarodnim odnosima znači sledec´e: nama je dozvoljeno sve šta god poželimo i gde god poželimo, u bilo kom delu planete. Svi drugi, bez naše saglasnosti, ne smeju ništa da preduzimaju čak i u slučaju pretnje po bezbednost”, rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.

Umesto da se traga za konsenzusom stvaraju se vojni blokovi, kao što je AUKUS, u okviru kojeg Japan ide putem militarizacije, istakao je ruski ministar.

U Indo-pacifičkom regionu Zapad se opredelio za formiranje bloka protiv Rusije i Kine, ocenio je Lavrov.

Rusija je spremna da razmotri svaki ozbiljan predlog Zapada u vezi s pregovorima o Ukrajini, ali takvih predloga do sada nije bilo, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“Priče Zapada o spremnosti za normalizaciju situacije u Ukrajinu su đavolja posla, nikakvih ozbiljnih predlog za sada nema”, istakao je on na godišnjoj konferenciji za novinare.

Kako je rekao, kada je reč o perspektivama pregovora o tome se diskutovalo mnogo puta.

“Kada smo podržali molbu Ukrajine o pregovorima, nacrt normalizacije koji je predložila Ukrajina, Ukrajina se složila. Čitavo leto i početak jeseni predstavnici Zapada su govorili da je rano preći na pregovore, da je potrebno dati više oružja”, ukazao je Lavrov.

Zelenski iznosi nekakve savim apsurdne inicijative, plan od 10 tačaka gde je nabacano sve moguće: od prehrambene i energetske, biološke bezbednosti, preko povlačenja ruskih snaga sa svih teritorija, rusko priznanje krivice, tribunal, osuda, istakao je Lavrov.

On je naglasio da nema govora o tome da se pregovara sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

“Ne može biti ni govora o pregovorima sa Zelenskim zbog toga što je on zakonodavno zabranio da se vode pregovori sa ruskom vladom”, objasnio je ruski ministar.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare