Lavrov o umješanosti NATO-a u rat u Ukrajini: Nema dalje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lavrov o umješanosti NATO-a u rat u Ukrajini: Nema dalje

Sjeveroatlantska alijansa već učestvuje u ukrajinskom konfliktu, još jednom ponavljaju iz Moskve

Severoatlantska alijansa faktički već ratuje na strani Kijeva, ocenio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, komentarišući na današnjoj konferenciji sa iranskim kolegom umešanost NATO-a u aktuelni sukob u Istočnoj Evropi.

“Obratili smo pažnju na ponašanje zemalja NATO-a, koje ‘potpiruju’ situaciju i koje su se već odavno umešale u sukob u tolikoj meri, da je nemoguće da to učine još više. Oni faktički ratuju na strani kijevskog režima”, poručio je šef ruske diplomatije, a zatim i dodao da Rusija veoma ceni uravnotežen stav Irana po ukrajinskom pitanju.

Šef iranske diplomatije Hosein Amir-Abdolajan optužio je Zapad da otežava situaciju u Ukrajini jer nastavlja da isporučuje oružje Kijevu. 

“Činjenica da Zapad daje Ukrajini različito oružje samo otežava situaciju. Mi smo uvek smatrali da se pri rešavanju ovog pitanja treba oslanjati na političko rešenje”, dodaje iranska strana. 

Lavrov je još kazao da Zapad ne želi da se završi ukrajinski konflikt, o čemu je poslednji put među zapadnim zvaničnicima govorio državni sekretar SAD-a Entoni Blinken. On je, podsetimo, napomenuo da bi proglašenje mira u Ukrajini sada bila loša stvar, jer bi to Rusiji omogućilo da zadrži sve do sada zauzete teritorije i dalo joj dodatnu prednost. 

“Blinken je izjavio da bi mir sada bio u interesu Rusije, te da se to ne sme dopustiti. Meni je jako teško da kažem na osnovu čega je došao do tako duboke analize. Jedina pretpostavka je ta da Zapad ne želi da zaustavi ovaj rat, u svemu tome ima svoje geopolitičke interese, uzimajući u obzir njihov pokušaj da uklone još jednog protivnika na globalnoj sceni, a to je sada Ruska Federacija”.

Ministri spoljnih poslova dveju zemalja su se dotakli i teme iranskog nuklearnog sporazuma, koji, kako ocenjuju diplomate, nema alternative. 

Moskva još poručuje da bi ovaj dogovor trebalo sprovesti u delo što pre, u skladu sa rezolucijom Saveta Bezbednosti UN-a 2231. 

“Svet nastavlja da čeka povratak Sjedinjenih Američkih Država ispunjavanju svojih obaveza koje se tiču nuklearnog sporazuma, i mi posebno ističemo da bi sve nezakonite sankcije protiv Irana trebalo ukinuti”, dodaje Lavrov. 

Njegov iranski kolega je izrazio nadu da će ruski ministar uskoro posetiti Teheran i da će dve zemlje potpisati sporazum o saradnji. 

“Razgovarali smo o poslednjoj situaciji, koja se tiče potpisivanja dugoročnog dogovora između naših zemalja. Nalazimo se na poslednjem stadijumu pregovora povodom ovog sporazuma i ja se nadam da ću u najbližoj budućnosti dočekati svog kolegu u Teheranu i da ćemo zatim tamo da potpišemo dokument”, rekao je Amir-Abdolajan.

RT.

Danas objavljeno

Pretukao šestomjesečnu bebu i suprugu

Vanja A

Iran: Trebaju nam ruski Suhoji

Vanja A

Orban: Molio sam se da u Turskoj ne pobijedi onaj soroševac, to je važno i za Srbiju

Vanja A

Ostavite komentar