7. Oktobra 2023.

Lavrov: Moguće je da će od Srbije tražiti da prekine prijateljstvo sa Rusijom

Rusija će ostati prijatelj čak i ako Srbija uđe u Evropsku uniju, ali postoji mogućnost da se Beogradu nametne da ne bude prijatelj Rusiji, jer će morati da se sprovodi politika koja je utvrđena u Briselu, rekao je ruski ministar spoljnih poslova, a prenosi “Politika”

Srbi su narod sa slavnom istorijom i dupli standardi prema Srbima i Rusima pokazuju loš odnos Zapada prema pravoslavnim Slovenima, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov odgovarajući na pitanje naučnog savetnika u Institutu za noviju istoriju Srbije Aleksandra Rakovića, koji kao i ruski zvaničnik, učestvuje u radu konferencije “Valdaj kluba”.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Lavrov je kazao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić daje ispravne argumente, ali da zapadnjaci to ne prihvataju, prenosi beogradska “Politika”.

Lavrov je dodao kako Zapad koristi želju Srbije da uđe u Evropsku uniju da bi na nju vršio pritiske. S tim u vezi, Lavrov je naglasio da će Rusija ostati prijatelj Srbiji čak i ako Srbija uđe u Evropsku uniju, ali da postoji mogućnost da se Srbiji nametne da ne bude prijatelj Rusiji, jer će morati da se sprovodi politika koja je utvrđena u Briselu.

Lavrov je poručio da je na Srbiji da odluči kojim će putem ići, ali da treba imati u vidu da samo Turska pregovara o pristupu u Evropsku uniju duže od Srbije i da se treba upitati zašto je to tako.

Kada je reč o Republici Srpskoj, Lavrov je podvukao da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik radi na odbrani Dejtonskog sporazuma, a uprkos tome Zapad ne poštuje dejtonsko ustrojstvo Bosne i Hercegovine. Naglasio je da se Zapad ponaša kao da je u “lovu” na Milorada Dodika.

Zanimljivo je da je Lavrov rekao i da je s Milom Đukanovićem bio prijatelj dok bivši predsednik Crne Gore nije postao oružje rusofobije, a bio je jasan i da pojam “Zapadni Balkan” samo služi da pokaže kako je Balkan svojina Zapada.  

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare