29. Aprila 2023.

Lavrov: Kurs Zapada u cilju izolacije Rusije pretrpio potpuni krah

„Prirodno je što napori Vašingtona i njihovih satelita da tok istorije vrate unazad i nateraju međunarodnu zajednicu da živi u skladu s poretkom ‘zasnovanom na pravilima’ trpe fijasko. Pomenuc´u samo totalni krah kursa Zapada u cilju izolacije Rusije. Države koje čine vec´inu u svetu i gde živi 85 odsto stanovništva na planeti ne žele da vade kestenje iz vatre za svoje bivše kolonijalne metropole“, rekao je Lavrov u obrac´anju učesnicima Svetske on-lajn konferencije o multipolarnosti.

Prema njegovim rečima, kretanje ka globalnoj multipolarnosti je sada činjenica, odnosno geopolitička realnost.
„Vidimo kako novi svetski centri, pre svega u Evroaziji, Azijsko-pacifičkom regionu, na Bliskom istoku, u Africi, Latinskoj Americi ostvaruju izuzetne uspehe u različitim oblastima, oslanjajuc´i se pri tome na samostalnost, državni suverenitet i kulturno-civilizacijsku samosvojnost. Rukovode se svojim istinskim nacionalnim interesima, vode nezavisnu politiku na unutrašnjem i spoljnom planu. Više ne žele da budu taoci tuđih geopolitičkih igara i izvršioci tuđe volje“, istakao je Lavrov.
Ruski ministar je skrenuo pažnju i na suštinsko smanjivanje uloge G7 u svetskoj privredi u poslednjih 30 godina, dok za to vreme sve istaknutije postaju zemlje sa tržištima u razvoju.
„Prva ekonomija sveta po paritetu kupovne moc´i je sada Kina, koja je vešto uskladila tržišne mehanizme i državne metode upravljanja“, naveo je on.
Lavrov je istakao da se danas mora priznati da je nepovratan proces formiranja pravednijeg policentričnog sistema svetskog poretka.

„U zajedničkom je interesu da se multipolarna arhitektura ne zasniva na balansu straha, vec´ na balansu interesa, opšteprihvac´enim normama međunarodnog prava, dijalogu različitih civilizacija uz uzajamno poštovanje“, istakao je šef ruske diplomatije.

Rusija, dodao je, ostaje deo avangarde međunarodnih napora da se ojačaju multipolarni, pravni i demokratski principi komunikacije među državama.
„Rusija c´e nastaviti aktivno da deluje u UN, uključujuc´i Grupu prijatelja za zaštitu Povelje UN. Nastavic´e da koordiniše svoje poteze sa saveznicima i istomišljenicima u ODKB, Evroazijskoj uniji, ZND, BRIKS, ŠOS“, zaključio je Lavrov.

Globalnu konferenciju o multipolarnosti inicirala je grupa politikologa iz Brazila, Indije, Kine a realizuje uz aktivno učešc´e Međunarodnog pokreta rusofila. Na konferenciji c´e učestvovati preko 120 eksperata iz više od 60 država.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare