26. Septembra 2023.

Lavrov: Finska pogazila svoj neutralni status i reputaciju, sada robuje NATO bloku

Ruski ministar odbrane odgovarao je na pitanje u vezi sa izjavom šefice finske diplomatije da “Rusi treba da plate cenu za pokretanje SVO”

Finska je izvanrednom brzinom pogazila svoj neutralni status i reputaciju i sjurila se u antiruski projekat NATO gde sa ogromnim zadovoljstvom ispunjava zadatke koje joj Alijansa namenila, istakao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa kolegom iz Tunisa Nabil Amarom.

Ruskog ministra ne iznenađuju izjave zapadnih kolega među kojima je i ministarka spoljnih poslova Finske Eline Valtonen koja je ranije otvoreno priznala da zapadne sankcije uvedene protiv Rusije ciljano ugrožavaju stanovnike Ruske Federacije, i da Rusi koji žive u “normalnoj demokratiji” treba da plate cenu za pokretanje Specijalne vojne operacije.

Zapadni lideri su ranije govorili da su sankcije usmerene na promenu politike u državi protiv koje su uvedene i da se humanitarni aspekat uvek uzima u obzir kako narod sankcionisane države ne bi bio ničim ugrožen, podseća Lavrov.

Međutim, “neiskusna” finska ministarka otvoreno je priznala čemu zaista služe sankcije – “da se nanese bol običnim ljudima”, i da ruski narod plati cenu i ustane protiv svoje države, ističe Lavrov.

Izjava je previše gruba, ocenio je on i dodao da je Helsinki deo antiruske i rusofobske kampanje Zapada.

Postavio je tada pitanje svojoj koleginici iz Finske za koji to rat cenu plaćaju narodi Sirije, Venecuele, Avganistana, ili građani Iraka čije su gradove bombardovali kako bi posejali strah među stanovništvom.

Od pomenutih sankcionisanih zemlja su krali sredstva, ističe Lavrov i napominje da su zapadne zemlje, među kojima je i Finska, i od Rusije ukrale 300 milijardi dolara kako bi Rusi osetili odgovornost i “platili cenu za rat”.

Na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Tunisa bilo je reči o vraćanju Sirije u Arapsku ligu i o ekonomskim problemima sa kojima se suočava Sirijska Arapska Republika zbog nelegitimnih zapadnih sankcija i zbog toga što na istočnoj obali reke Eufrat SAD formiraju kurdsku kvazidržavu, bave se švercom sirijske nafte i žitarica.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare