13. Jula 2023.

Lavrov: F-16 potencijalna nuklearna prijetnja, to ne možemo da ignorišemo

Šef ruske diplomatije poručio da su Vašington, London i Pariz upozoreni da će Rusija morati da odgovori.

Sjedinjene Američke Države i njihovi NATO sateliti stvaraju uslove da dođe do direktnog oružanog sukoba sa Ruskom Federacijom, što može dovesti do katastrofalnih posledica, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Činjenica da Kijev može dobiti borbene avione F-16 koji mogu da nose nuklearno oružje, Rusija smatrati za potencijalnu nuklearnu pretnju, dodao je ruski zvaničnik, a prenele su “RIA Novosti”.

“Obavestili smo nuklearne države SAD, Britaniju i Francusku da Rusija ne može da ignoriše činjenicu da su ove letelice u stanju da nose nuklearno oružje”, rekao je ministar, a zatim i dodao da nikakvo davanje uverenja tu neće pomoći.

S druge strane, on je podsetio da su, kada je reč o Rusiji, uslovi pod kojima bi Moskva mogla da se odluči da upotrebi nuklearno oružje jasno definisani u vojnoj doktrini zemlje.

Ukrajina je, podsetimo, saopštila da se nada da bi prvi F-16 avioni mogli stići u zemlju krajem ove godine.

Šef ruske delegacije danas je još jednom ponovio da je Moskva prinuđena da konstatuje da Zapad ne želi mir, te da se stoga ne razmatraju ni mirovni predlozi Kine, Brazila ili zemalja Afrike. On dodaje da Moskva ne planira da obnavlja odnose sa neprijateljskim zemljama, sve dok ove države ne odustanu od antiruske politike i objašnjava da u svakom slučaju ti odnosi neće moći biti kao pre.

“Agresivni koraci neprijateljskih država predstavljaju egzistencijalnu pretnju za Rusiju. U to nema sumnje. Moraćemo da branimo svoje pravo na slobodan i suveren razvoj svim raspoloživim sredstvima i da zajedno sa prijateljima i istomišljenicima pomognemo formiranje jednog pravednijeg svetskog poretka”, zaključio je Lavrov.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare