30. Novembra 2023.

Lavrov doputovao u Skoplje

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovao je nešto pre 11 časova na Savet ministara spoljnih poslova OEBS-a

Avion šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sleteo je večeras nešto pre 11 časova na aerodrom u Skoplju, javlja TASS.

Avion sa ruskom delegacijom nije, kako je ranije bilo najavljivano, leteo preko teritorije Bugarske, nego kroz vazdušni prostor Turske i Grčke, navodi agencija.

Dužina rute ministarskog aviona bila je oko 4.000 km, put je trajao više od pet sati.

Kako saznaje TASS, bugarska strana je odbila da dozvoli prelet aviona šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova ako se u njemu nalazi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Stručnjaci smatraju da to nije u vezi sa sankcijama, pošto je i sam Lavrov na listi sankcija EU. “Možda se zvanična Sofija plaši Zaharove, čak i da leti avionom”, rekao je sagovornik TASS-a u diplomatskim krugovima.

Prethodni put Lavrov je učestvovao na ministarskom savetu OEBS-a u decembru 2021. u Stokholmu. Poljska, koja predsedava organizacijom 2022. godine, odbila je da ugosti Lavrova prošle godine.

Putovanje u Severnu Makedoniju je Lavrovljeva prva poseta nekoj evropskoj zemlji od početka Specijalne vojne operacije 24. februara 2022. (ako se ne računaju Belorusija i Turska).

Prošlog juna šef Ministarstva spoljnih poslova planirao je posetu Srbiji, ali njegov avion nije propušten. U martu 2022. ministar iz istog razloga nije mogao da učestvuje na sednici i konferenciji UNHCR-a u Ženevi.

Ovog puta Bugarska je najavila spremnost da otvori svoj vazdušni prostor, obrazlažući značaj sadašnjeg sastanka “za očuvanje OEBS-a”.

Lavrov je, ocenjujući izglede organizacije, pre nekoliko dana rekao da je još moguće pokušati da je sačuvamo, ali su šanse male, jer se OEBS “pretvara u dodatak NATO-a”.

Ali, uprkos svemu tome, ruska delegacija u Skoplje ide “borbeno”, istakao je zamenik ministra inostranih poslova Gruško.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare