3. Marta 2024.

Lauterbah: Njemačko zdravstvo mora biti spremno i za vojne sukobe

Njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah izjavio je da njemačko zdravstvo mora biti bolje pripremljeno za sve izazove, pa i za vojne sukobe.

-Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za vojni sukob i da onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći – rekao je Lauterbah u razgovoru za dnevnik Noje Osnabriker cajtung.

On je time reagovao na pitanje novinara nije li njegova izjava kako se nemačko zdravstvo mora bolje pripremiti za sve katastrofe, pa tako i vojne sukobe, širenje panike, prenosi Dojče vele.

Prije toga je socijaldemokratski političar rekao da se njemački zdravstveni sistem „osim za pandemije, mora bolje pripremiti i za velike katastrofe i eventualne vojne sukobe”.

-Sjediti skrštenih ruku nije opcija. Nama je i u zdravstvu potrebna prekretnica pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da bi Njemačka u slučaju napada na neku od zemalja NATO postala čvorište za zbrinjavanje povrijđenih i iz drugih zemalja – rekao je Lauterbah.

On je rekao da su planovi za prestrukturiranje njemačkog zdravstvenog sistema počeli odmah nakon dolaska sadašnje koalicije na vlast, ali da su ti planovi dobili na težini i aktuelnosti nakon, kako je naveo, „razbojničkog napada Rusije na Ukrajinu”.

U tu svrhu je već pojačana koordinacija između ministarstva odbrane i zdravstva, rekao je ministar i najavio određene zakonske promjene do ljeta.

Istakao je da u kriznoj situaciji svaki ljekar, svaka bolnica, svaka lokalna zdravstvena ustanova mora znati šta treba da radi.

-Potrebne su nam jasne podjele obaveza, na primjer, kako bi mogli bolje da rasporedimo povređene po bolnicama – rekao je Lauterbah.

Pored civilnih bolnica, Nemačka ima najveću specijalizovanu Centralnu bolnicu Bundesvera u Koblencu, podsjeća DW i dodaje da je zadatak ustanove, osnovane 1957, pružanje medicinske pomoći vojnicima nemačkih oružanih snaga koji su povrijeđeni ili ranjeni tokom inostranih misija.

Bolnica ima 506 kreveta, od kojih je 125 rezervisano za civilne pacijente, a zapošljava 1.450 radnika, 260 lekara i farmaceuta.

U Vajlerbahu, u okrugu Kajzerslautern, trenutno se gradi nova vojna bolnica SAD vrijedna više od milijardu evra, a od toga Nemačka snosi troškove u visini od 151 milion evra.

To će biti najveća bolnica SAD van teritorije te države, a nova bolnica će biti mostom direktno povezana sa vazduhoplovnom bazom Ramštajn, navodi DW.

Vojna bolnica SAD imaće ukupno 4.680 prostorija, uključujući 120 sala za preglede i devet operacionih sala.

Planirano je da se kompletni građevinski radovi na površini od 90.000 kvadratnih metara i na klinici veličine 600×300 metara završe do kraja 2027. godine.

Izvor: Glas Srpske

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare