7. Augusta 2023.

Lansiranje zakazano: 11. avgusta se evakuišite

Rusija će 11. avgusta evakuisati jedno selo na dalekom istoku zemlje, u okviru lansiranja prve ruske misije sletanja na Mesec u skoro pedeset godina.

Stanovnici naselja Šahtinski u ruskoj oblasti Habarovsk, jugoistočno od mesta lansiranja, biće evakuisani rano ujutro 11. avgusta, pošto se selo nalazi u oblasti gde je predvidjeno da će nakon lansiranja pasti raketni stabilizatori.

”Ušće reka Umalta, Usamah, Lepikan, Tastah, Saganar i oblast trajektnog prelaza na reci Bureja pripadaju predvidjenoj zoni pada. Stanovnici Šahtinskog biće evakuisani”, naveo je Aleksej Maslov, načelnik Verhnebureinskog okruga u Habarovskoj oblasti.

Lunarna letelica Luna-25 biće lansirana sa kosmodroma Vostočni, oko 5.550 kilometara istočno od Moskve, što će biti prvo lansiranje ruske lunarne letelice nakon 1976. godine, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

U saopštenju se dodaje da će Luna-25 biti prva letelica koja će sleteti na južni pol Meseca, a da su ciljevi misije razvoj tehnologija mekog sletanja, istraživanje unutrašnje strukture Meseca i potraga za resursima, uključujući vodu.

Pretpostavlja se da će misija na Mesecu trajati godinu dana, navodi Rojters.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare