6. Juna 2023.

Lajčak: Tri zahtjeva za Kurtija

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su on i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar zatražili od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dođe do smirivanja situacije na severu KiM, održavanja novih izbora i povratka dijalogu.

Lajčak je, nakon sastanka koji je trajao oko dva sata, rekao da nije postignut dogovor sa Kurtijem o održavanju izbora na severu KiM.

On je precizirao da je, zajedno sa Eskobarom, predstavio Kurtiju predlog međunarodne zajednice od tri glavne tačke – deeskalacija situacije na severu KiM, brzo održavanje novih izbora i povratak dijalogu.

“Da smo postigli dogovor (o izborima), rekao bih to”, naveo je Lajčak, a prenosi Reporteri.

On je ocenio da je sastanak sa Kurtijem bio “dug, iskren i težak”.

Lajčak je rekao da su novi albanski gradonačelnici u opštinama na severu KiM izabrani legalno, ali da nemaju legitimitet.

“Legalnost ne znači predstavljanje i legitimitet i to je problem koji imamo na severu. Stoga je u interesu Kosova, u interesu svih, da imamo gradonačelnike koji imaju legalitet, ali i legitimitet”, naveo je Lajčak.

Eskobar je rekao da se nada da će njihovi zahtevi biti saslušani, a na pitanje da li je Kurti prihvatio predloge koje su izneli, odgovorio je da su “na početku misije”.

On je dodao da SAD poštuju autoritet prištinske vlade i njen ustav, ali je istakao da je poštovanje zakona “nešto drugo” i da pokušava da pronađe “formulu za harmoniju među etničkim grupama”.

“Nikada nisam video ovoliko jedinstva u transatlantskoj zajednici. SAD, EU, NATO i skoro svi prijatelji Kosova imali su iste zahteve. Nadamo se da ćemo biti saslušani”, poručio je Eskobar.

On je osudio napad na pripadnike Kfora i poručio da počinioci treba da snose odgovornost.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare