13. Jula 2023.

Lada Niva dobila bolju zvučnu izolaciju, plemenitiji enterijer i najavu nove iteracije

Ruski proizvođač automobila koji više ne posluje u sastavu francuske grupacije Renault, preduzeće Avtovaz je izašlo u javnost s važnom objavom na temu kultnog modela po imenu Lada Niva Legend. Naime, čuveni terenac je unapređen i sada pruža bolju zvučnu izolaciju i još nekoliko novih elemenata. Sve to je bilo dovoljno da konstrukor navede da će pomenuti model raspolagati „novim nivoom komfora“.

Tepih na podu je sada izliven iz jednog dela, korišćeni su drugačije oplate iznad, to jest oko lukova točkova, a primetne su i druge nove pojedinosti koje su doprinele „povećavanju nivoa akustičkog komfora“ i poboljšavanju kvaliteta boravka ljudi unutar kabine. Nadograđena je zvučna izolacija, posebno motornog prostora, kod svih modifikacija, nivoa opreme koji se nude kod Nive.

Obloge oko lukovo točkova Lade Nive Legenda su sada izvedene od brušenog materijala koji doprinosi sniženju nivoa buke na šljunkvoitim putevima. Pride, zahvaljujući upotrebi istog, bolja je i zaštita karoserije od kamenčića i ostalih „dušmana laka školjke“. Presvlake pragova su takođe osavremenjene.

Niva je već bila izložena raznim vrstama testiranja, kako u laboratoriji, tako i u realnim uslovima eksploatacije. Nivoi buke i vibracija su mereni kada je motor bio na ler gasu, ali i kada je papučica gasa bila u položaju, što se narodski kaže „do poda“. Iskušenja su upriličena na različitim vrstama asflata, kako glatkog – tako i onog manje poželjnog, hrapavog. Kakav bi to test Nive bio da nije sproveden, barem delimično i na negostoljubivim terenima, uključujući tu i vodene prepreke i izazove.

Da proizvođač radi na daljem usavršavanju Nive, postalo je jasno tokom prošlog meseca kada su lokalni mediji najavili da je Niva Legend predmet ažuriranja. Insajderi tvrde da je projekat nazvan Niva-3 još uvek u veoma ranoj fazi razvoja a nije poznato, odnosno nije opredeljeno ni koje će biti dimenzije budućeg terenca. U isto vreme, shodno navodima iz dugoročnog plana poslovanja, oba varijateta Nive, kako Legend, tako i Travel, bi trebalo da budu zamenjeni novim automobilim nakon 2030. godine.

Bliža budućnost bi trebalo da nam donese model Niva Legend s osveženom paletom motora. SUV će dobiti 1,6-litarski motor, modifikacija Sport profitira za pogonsku jedinicu sa 122 konjske snage i 16 ventila (4 po cilindru). Najveća verovatnoća je da će biti ugrađivan atmosferski benzinski četvorocilindraš radne zapremine od 1,8 litara. Ovo je za očekivati da se dogodi već 2024. godine.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare