29. Juna 2023.

Kvalitet automobila pati jer proizvođači prebacuju fokus na tehnologiju

Proizvođači automobila sve više guraju napredne tehnologije u svoja vozila, ali ova inovativna trka zapravo znači da kvalitet automobila pati

U svetu automobilske industrije, tehnološka inovacija je ključni faktor. Od naprednih sistema za pomoć vozaču do sofisticiranih infotainment sistema, moderna vozila nude čitav spektar tehnoloških karakteristika dizajniranih da poboljšaju iskustvo vožnje. Međutim, postoji li tačka kada ovaj naglasak na tehnologiju postaje kontraproduktivan tako da kvalitet automobila pati? Prema nedavnom istraživanju kompanije J.D. Power, odgovor bi mogao biti da.

Studija kompanije J.D. Power, koja prati broj problema na 100 vozila (PP100), zabeležila je rekordni rast od 30 PP100 u poslednje dve godine. Između 2021. i 2022. godine zabeležen je skok od 18 PP100, dok je između 2022. i 2023. zabeležen skok od 12 PP100, prenosi TechSpot.

Ovakav pad kvaliteta može se pripisati brojnim faktorima, ali jedan od najvažnijih je povećana upotreba tehnologije u novim automobilima. Uvođenje novih tehnoloških sistema često donosi i nove probleme, posebno u slučajevima kada su proizvođači insistirali na modernizaciji već usavršenih funkcija. Ovo uključuje probleme sa bežičnim punjačima, asistencijom za vozače, pa čak i složenim ručkama za otvaranje vrata.

Posebno su pogođene kategorije koje se tiču funkcija, kontrola i displeja, kao i infotainment sistema, koje su zabeležile najveći godišnji porast problema. Ovo ukazuje na to da, iako tehnološki napredak može doneti brojne prednosti, prevelika žurba može dovesti do kompromisa u kvalitetu.

Android-automotive

Dok tehnološka inovacija nastavlja da bude ključni fokus za proizvođače automobila, ovaj izveštaj služi kao važan podsetnik da je neophodno uspostaviti ravnotežu između inovacija i održavanja kvaliteta proizvoda. U suprotnom, automobilska industrija može se suočiti sa sve većim brojem nezadovoljnih korisnika.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare