Mnogima su baš palačinke prvi kulinarski podvig koji su savladali. I ne postoji domaćica u Srbiji, a verovatno i šire koja nema neki svoj recept za omiljeno jelo mladih i starih.
I kada već testo sprema odokativno, uvek ima neka caka koja će palačinkama dati posebnu mekoću i teksturu.
E, sad, možda vaša mama, baka ili komšinica dodaju kiselu vodu ili prašak za pecivo, ali profesionalni kuvari imaju drugačiju caku.
Tvrde da od ovog sastojka palačinke budu čudesne.
A sve što treba da uradite jeste da u smesu za palačinke dodate i malo piva.
Pivo pojačava efekat praška za pecivo u smesi, odnosno doprinosi tome da se palačinke malo podignu tokom pečenja, ali da iznutra ostanu meke i vazdušaste.
Zapravo pivo stvara ugljen-dioksid i tako deluje kao prirodno sredstvo za dizanje, a pritom testo čini rastresitim i izrazito finim, takvim da se ono topi u ustima.
Pivo će doprineti i da tekstura palačinki bude veoma lepa, vazdušasta i sa puno sitnih rupica.
Možete dodati bilo koju vrsta piva, a ono će uticati i na to da li su palačinke manje ili više slatke.
Kuvari uglavnom preporučuju dodavanje svetlog piva.
A koliko piva da dodate?
Količina zavisi od toga koliko mleka stavljate u smesu. Ipak, najčešći savet je da taj odnos bude 50:50 – na primer jedna čaša mleka i jedna čaša piva.