Kurtijev ultimatum: Šest uslova za formiranje ZSO - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kurtijev ultimatum: Šest uslova za formiranje ZSO

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izneo je danas na sednici skupštine u Prištini šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Prema Kurtijevim rečima, Udruženje, kako on naziva ZSO, mora biti u skladu sa ustavom i zakonima tzv. Kosova, prenosi “Reporteri”.

Drugi uslov koji Kurti navodi jeste da ZSO ne može biti jednonacionalna, da mora da promeni naziv i služi samo za saradnju opština, a treći da prava nacionalnih manjina i relevantni zaštitni mehanizmi treba da ojačaju princip reciprociteta između, kako je naveo, “dve države” i uzmu u obzir evropske standarde i modele.

Kurti dalje kaže da pre osnivanja ZSO moraju biti ugašene, kako je naveo, “nelegalne strukture Srbije na severu” i predato sve nelegalno oružje.

Peti uslov koji je Kurti pomenuo jeste da je ZSO deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon, kako kaže, “međusobnog priznavanja”.

Šesti Kurtijev uslov je da predsednik Srbije povuče pisma upućena najvišim zvaničnicima pet država članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, u kojima traži da te države ne prihvate zahtev Prištine za članstvo u EU.

Danas objavljeno

Prevrnuo se čamac sa migrantima

Vanja A

“Bjelorusija je nuklearni taoc”

Vanja A

Tramp na predizbornom skupu: “Ja sam najnedužniji čovjek u istoriji Amerike”

Vanja A

Ostavite komentar