16. Februara 2023.

Kurti: ZSO je aparthejd – može doći do novog rata ako pregovori propadnu

Kurti je to izjavio u u intervjuu za Dojče vele i dodao da za sada nema planova o sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da se nada da će se nastaviti pregovori na visokom nivou.Kurti tvrdi da ukoliko dogovori propadnu, nije nemoguće da dođe i do novog rata i rekao da Priština jača bezbednosne i odbrambene kapacitete.Ponovio je stav Prištine da potpuna normalizacija odnosa mora imati “uzajamno priznanje kao centralni deo”.

Za deo Briselskog sporazuma koji predviđa formiranje ZSO tvrdi da sadrži “rasističke elemente” i ponavlja da je tzv. Ustavni sud u Prištini već odbio taj predlog.Prema njegovim rečima primena ZSO je aparthejd, dodaje da je formiranja zajednice bazirane na monoetničkoj osnovi neprihvatljivo i traži od Beograda da prvo formira zajednice u opštinama u južnom delu centralne Srbije ili Raškoj oblasti.

Na pitanje o tome na koji način planira da vrati Srbe koji su napustili institucije na KiM, Kurti je rekao da oni gradonačelnici koji su podneli ostavke više ne mogu da se vrate, već će morati da budu organizovani novi izbori.Kurti kaže da odnosi Beograda i Prištine nisu normalni, a kako tvrdi to je zbog toga jer “Srbija nije normalna zamlja, već hibridni režim što je eufemizam za autokratiju”.Optužio je Beograda da je instruisao Srbe da napuste institucije na KiM, a “kriminalce na severu” KiM da skrivaju iza naroda i nacionalnog identiteta.

Tvrdi da kosovska policija nikoga ne juri ni po etničkoj pripadnosti, ni po nacionalnom identitetu, već́ samo prema njihovim postupcima i ponašanju, bilo da je u pitanju pojedinac ili grupa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare