4. Februara 2023.

Kurti: Prvo obostrano priznanje, pa onda ZSO

“Moramo biti oprezni i pošteni”, rekao je Aljbin Kurti u intervjuu za tursku radio-televiziju TRT World, komentarišući izjavu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara da ZSO mora da bude formirana, te da se ne radi o sporazumu Kurtija, već sporazumu Prištine i Beograda.

Troje poslanika Skupštine Srbije Enis Imamović, Selma Kučević, Šaip Kamberi u društvu Sulejmana Ugljanina sastali su se u Prištini sa Aljbinom Kurtijem i istakli nezadovoljstvo položajem Bošnjaka i Albanaca u centralnoj Srbiji.

Sagovornici su podelili zajednički stav da “za trajni mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici”.

Kurti, kako prenose mediji na albanskom, između redova priznaje da je prihvatio da je ZSO moguća, ali tek posle međusobnog priznanja, a ne pre njega.

“Volja naroda Kosova, ustavnost i zakonitost su stvari koje su me naterale pre svega da kažem uzajamno priznanje, pa će tek onda doći do nekakvog udruživanja”, rekao je Aljbin Kurti.

U kontekstu odgovora na Eskobarove zahteve, poručio je da “gorko iskustvo ne bi trebalo da se zaboravi u Bosni i Hercegovini sa Republikom Srpskom”.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare