2. Juna 2023.

“Teror”; Srbi na KiM na nogama; Na Kurtijevom spisku čovjek koji je u bolnici 15 dana

Kurti na spisak stavio čoveka koji je u bolnici od 14. maja

Lider građanske inicijative “Srpski opstanak”, Aleksandar Arsenijević izjavio je danas da se na spisku Srba, koji je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti predstavio u kosovskoj skupštini na i za koje tvrdi da su organizatori protesta na severu KiM, nalazi i ime Nikola Baldini, čoveka koji je više od dve nedelje na lečenju u Beogradu.

Arsenijević je za Tanjug rekao da je Nikola Baldini retko ime i prezime italijanskog porekla, kao i da je on 14. maja primljen u Klinički centar Srbije, sa ozbiljnim povredama i da već 15 dana nije na KiM.

“Ja sam upravo sada dobio dokument koji je potpisao profesor doktor Goran Tulić sa potvrdom da se i danas u Beogradu 2. juna tu nalazi gospodin Nikola Baldini, dvadesetogodišnjak. On je student u Beogradu, inače poreklom iz Zvečana”, rekao je Arsenijević.

Dva meseca pošto su Beograd i Priština, uz posredovanje Evropske unije, dogovorili normalizaciju odnosa, na severu Kosova ponovo je buknulo, a evropske i američke diplomate sada ponovo traže način da ugase požar.

Srbi već osam dana protestuju ispred opština na severu Kosova gde su većina, tražeći da novoizabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ne dolaze u zgrade lokalnih samouprava, ali i povlačenje specijalnih snaga Kosovske policije.

KFOR, međunarodna mirovna misija, pojačala je prisustvo u kriznim područjima, a dok srpsko stanovništvo protestuje, ni među Albancima nije mirno – opozicija traži da se u Skupštini Kosova glasa o poverenju vladi Aljbina Kurtija, kriveći je za eskalaciju nasilja i napetosti.

Beograd i Priština međusobno razmenjuju optužbe, a evropski zvaničnici kao izlaz iz nove krize vide u ponovljenim izborima u četiri opštine na severu Kosova – ovog puta uz učešće Srba.

O najnovijem francusko-nemačkom predlogu više pročitajte ovde.

Najnoviji problemi i kriza na Kosovu počeli su još prošle godine, kada su Srbi napustili kosovske institucije, ali i Kosovsku policiju, da bi kulminirali masovnim bojkotom izbora u četiri opštine gde su apsolutno većinski narod.

Uprkos najavljenom bojkotu Srba, zapadne zemlje predvođene Amerikom odobrile su održavanje aprilskih izbora u četiri opštine na severu Kosova, mada su potom ocenili da se oni ipak ne mogu nazvati nelegitimnim.

Na tim izborima, izlaznost je bila tek nekoliko procenata, ali je i pored toga Kurti naložio novoizabranim gradonačelnicima da odu na posao.

Tokom najnovijih protesta srpskog stanovništva, najviše problema bilo je u ponedeljak, 29. maja, kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a i kosovskim specijalcima, što se završilo desetinama povređenih sa obe strane, ali i među novinarima.

Službenici lokalne samouprave i dalje ne mogu na radna mesta u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Srbima oko zgrada lokalne samouprave pridružili su se rudari Trepče, koji ne mogu da rade, jer su i pogoni flotacije u Leposaviću blokirani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija spremna da učini sve da se situacija smiri i da bi najsnažniji korak za deeskalaciju bilo povlačenje gradonačelnika koji su izabrani na izborima, na koje je izašlo tri odsto birača.

Iznete školske knjižice i svedočanstva za maturante

Direktor srednje Tehničke škole u Zvečanu Blažo Dragović zajedno sa radnicima zatražio je danas od pripadnika Kfora da profesori i on uđu u prostorije škole, kako bi uzeli knjižice i svedočanstva za maturante. “Ovde smo došli da tražimo da nam se omogući da odemo u prostorije svoje škole. Bliži se kraj školske godine, maturanti treba da dobiju diplome, ocene treba da budu zaključene i želimo da nam se to omogući”, rekao je Dragović.

“Kosovo će izgubiti i saveznike”

Predsednik DSK Ljumir Abdidžiku rekao je, na vanrednoj sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o situaciji na severu, da kosovski premijer Aljbin Kurti zna kriminalne bande na severu i imena članova te bande, ali ih ne hapsi, kao i da je Kosovo u opasnosti da izgubi suverenitet i saveznike, prenosi Reporteri.

“Članove bande koji su izveli napad na policiju premijer poznaje, ali ih ne hapsi. Izvršili su napad na albanske novinare, na mirovnjake Kfora. Premijer ih zna po imenu i prezimenu, zna im adresu, gde im je oružje, kuća. Puštaju ih, jer su te bande bile protiv demokratije, protiv slobodnog izveštavanja, ali i protiv evroatlantskih vrednosti”, rekao je Abdidžiku.

Ukazuje na to da će tzv. Kosovo verovatno izgubiti i saveznike i suverenitet.

“Ne samo da čemo izgubiti saveznike, već će biti protiv nas. Malo je verovatno da će naša zemlja održati bilo suverenitet, integritet ili stabilnost. Naša zemlja će verovatno izgubiti i saveznike i suverenitet. Aljbin Kurti nas vodi tim putem”, izjavio je Abdidžiku.

Svečlja obišao punktove Kosovske policije na severu

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja obišao je pripadnike Kosovske policije na nekoliko punktova koji su instalirani na severu Kosova. Svečlja je na Fejsbuku naveo da je, između ostalog, bio na jezeru Gazivode i na Bistričkom mostu. “Danas u Jasenoviku, na brani jezera Gazivode, u Zupču, u Junaku i na Bistričkom mostu. Sa devojkama i momcima iz Kosovske policije koji ne štede sebe u odbrani suvereniteta, ustavnosti i zakonitosti naše zemlje. U normalnom demokratskom društvu, Kosovo je zaodenuto suverenitetom. Suverenitet je neotuđiv. Hvala vam!”, poručio je Svečlja.

Srbi se okupili i kod Gnjilana

I na Trgu “Srbija” u Gornjem Kuscu kod Gnjilana, danas se okupio veliki broju ljudi kako bi poslali poruku podrške srpskom narodu na severu Kosova. Skupu u Gornjem Kuscu prisustvuju žitelji Novog Brda, Ropotova, Šilova, Pasjana i drugih sela, navodi Kosovo online. Okupljeni nose srpske zastve i transparente “Od Pomoravlja do Leposavića mi smo jedna porodica”, “Pomoravlje veruje samo predsedniku Vučiću”, “Svi smo mi Radoš i Dušan”.

Skup podrške Srbima u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, danas se održava i u Gračanici, kao i u Štrpcu.

Ogroman skup podrške Srbima

Srbi se okupili u velikom broju u Gračanici, a nose parole: “Gračanica je uz braću i sestre sa severa”, “Srce Gračanice kuca za Srbe sa severa”, “Braćo, i nas bole vaše rane”, “Sloboda za Radoša i Dušana” i “Predsedniče Vučiću čuvaj našu Gračanicu”.

Počela sednica; Kurti saopštio imena

Počela vanredna sednica Skupštine Kosova. Premijer Aljbin Kurti rekao da je “zvanični Beograd mobilisao kriminalne grupe za eskalaciju situacije”. Prema njegovim rečima, glavnu ulogu u organizovanju demonstranata imaju pripadnici “nelegalne formacije takozvane civilne odbrane” i bivši pripadnici kosovske policije.

“Ovi protesti su nam, uprkos svoj zlobi, poslužili da izvršimo valjane identifikacije”, rekao je on, navodeći imena Srba koje smatra organizatorima protesta.

Na vanredenoj sednici Skupštine Kosova jedina tačka je rasprava o situaciji na severu.12:11

Kosovska policija blokirala rudnike

Direktor Flotacije Leposavić RHMK “Trepča” Milan Rajović izjavio je danas da pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije onemogućavaju zaposlene u rudnicima “Crnac” i “Belo brdo” da rade svoj posao. “Radi se o tome da su pripadnici Kosovske policije pod punom ratnom opremom svojim vozilom blokirali ulaz u industrijski krug i nama saopštili da im je naređeno da ne dozvole kretanje kamiona za prevoz rude, odnosno ni ulaz i izlaz iz kruga”, rekao je Rajović medijima.

Naglasio je da je već nedelju dana onemogućen proces proizvodnje zato što je zabranjeno da prevoze rudu iz oba rudnika na flotacijsku preradu i dodao da je proizvodni proces flotacije potpuno paralisan.

“Prekinuta je proizvodnja koncentrata olova i cinka, od čije prodaje se obezbeđuju plate za sve zaposlene u severnom delu Trepče, a nas ima 2.100 radnika, kojima je poljuljana ekonomska egzistencija”, objasnio je Rajović.

Dodao je da Trepča nije budžetska institucija i da radnici plate primaju isključivo na osnovu proizvodnog učinka.11:55

Peške krenuli ka Gračanici

Radnici Doma zdravlja iz Donje Gušterice danas su krenuli prešice ka Gačanici gde će u 12 časova biti održan miran skup podrške Srbima sa severa KiM. Direktor Doma zdravlja Saša Mladenović, koji je u grupo od dvadesetak radnika koji su krenuli ka Gračanici, ističe da im nije teško da prepešače 12 kilometara, kako bi iskazali svoju podršku. “Nama nije teško da pešačimo, dok se naša braća i sestre bore za svoja prava na severu, dok gutaju suzavac. Želimo da na ovaj način iskažemo i pružimo podršku im podršku, da znaju da nisu sami”, kazao je Mladenović.

Mladenović dodaje da će Dom zdravlja i danas raditi uobičajeno.

“Priznanje Kosova je bila greška”

Portparol za spoljnopolitička pitanja Alternative za Nemačku (AfD), poslanik u Bundestagu Petr Bistron poručio je da je priznanje Kosova bila greška.

Zaposleni ne mogu na posao, deca ne idu u školu

Radnici opštine, srednje škole i flotacije rudnika Trepča iz Leposavića obratili su se danas građanima okupljenim u velikom broju u Zvečanu, na protestu sa zahtevom povlačenja tzv. kosovskih specijalaca i albanskog gradonačelnika iz zgrade opštine. Oni su na današnjem protestu ukazali da već nekoliko dana ne mogu da obavljaju svoj posao.

Đaci osnovnih i srednjih škola ne pohađaju nastavu od ponedeljka, a školska godina se završava za nekoliko dana.

Zaposlenima je od prošlog petka zabranjen dolazak na posao u zgradu opštine Zvečan, gde su i dalje specijalne jedinice.

Objavljen i video na kom je Obrenović

Dokaz: Obrenović priveden pre sukoba

Advokat Predrag Miljković kaže da se na fotografijama koje je objavio RTV Kim jasno vidi da je njegov branjenik Dušan Obrenović, koji je u ponedeljak uhapšen u Zvečanu, mirno protestovao i da je sa zemlje uvučen u kordon Kfora.

Kako je objavio portal RTV Kim, materijal koji je njihova ekipa snimila u ponedeljak 29. maja u popodnevnim satima neposredno pre izbijanja nereda u Zvečanu, pokazuje da su Radoš Petrović i Dušan Obrenović “nestali” iza kordona Kfora pre incidenta, pa je jasno da u njemu nisu učestvovali, niti su mogli da napadnu bilo koga, pošto su prethodno privedeni.

“To je ono o čemu smo sudu ukazivali tokom sednice, da je faktički momenat lišavanja slobode mog klijenta taj trenutak koji se vidi na slikama, a ne kako tužilaštvo tvrdi 23.30. Dalje, vidi se da je moj branjenik mirno protestovao i da je sa zemlje uvučen od strane vojnika Kfora”, rekao je Miljković za Kosovo onlajn.

Miljković je dodao da je snimak verodostojan i da će sudu i tužilaštvu danas proslediti fotografije.

Na fotografijama sukcesivno snimljenim u periodu od jednog minuta koje je objavio RTV Kim se takođe vidi kako uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović “nestaju” iza kordona Kfora. Sa njima je iza kordona uvučen još jedan čovek, koji je kasnije pušten.

Nakanadnim uvidom u snimljeni materijal, RTV Kim je ustanovio se da se na snimku jasno vidi da Radoš Petrović, poziva okupljene da se smire i posedaju, a potom sa njima peva “Kosovo je Srce Srbije”. Tada se kordon Kfora na trenutak “otvara” i u njemu Petrović i Obradović “nestaju”.

Branilac Radoša Petrovića, advokat Dejan Vasić rekao je da će takođe već danas snimak i fotografije proslediti Specijalnom tužilaštvu.

Službenica opštine Zvečan

“Sada je vreme da se situacija smiri”

Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori izjavio je danas da je sada vreme, posle nekoliko napetih dana na severu KiM, da se situacija smiri.

Kfor bez šlemova

Iza bodljikave ograde u Zečanu stoji manji kordon Kfora koji jutros nema ni šlemove na glavama, što je pokazatelj da se situacija malo smiruje. Ispred same zgrade opštine nalazi se nekoliko vozila kosovskih specijalaca, a oni su i dalje u zgradi.

Procurio dokument, objavljen plan?

Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic
Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

“Albanijan post” objavio je dokument u kom je prikazan plan u osam koraka kojim bi trebalo da se dođe do smanjenja tenzija na severu Kosova i Metohije.

Kurti izneo dva uslova

Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uslovio je održavanje novih izbora u opštinama na severu KiM.

Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Sve više Srba

Sve se više Srba okuplja na protestima, a danas se očekuje još masovniji miting.

Srbi su se i ovog jutra upisali na improvizovanoj pisarnici ispred opštine Zvečan, prijavnici ispred bodljikave žice da su došli na posao, jer zbog blokade Kurtijevih gradonačelnika i specijalaca ne mogu da budu na svojim radnim mestima.

Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

“Nećete nas oterati iz naše kuće”

Srbi koji peti dan mirno protestuju ispred opštine Zvečan, jutros su pred bodljikavu žicu došli s porukama kojima ukazuju na Kurtijev teror, pozivaju na mir, ali i slobodu za svoje uhapšene sunarodnike.

Došli su sa transparentima na kojima piše:

“Svi smo mi Radoš i Dušan”

“Mi nismo kriminalci, samo hoćemo slobodu”

“Zašto mi Kurti snajperom nišani dete?”

“Hoćemo mir, a ne suzavac i šok bombe”.

“Nećete nas oterati iz naše kuće”.08:36

Srbi se okupljaju u sve većem broju

Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Ranjeni Galjak i dalje u teškom stanju

Dragiša Galjak, Srbin koji je u ponedeljak ranjen tokom nereda na severu Kosova i Metohije, malo je bolje nego juče ali je i dalje u teškom stanju, kaže dr Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica. Galjak se i dalje nalazi u Jedinici intenzivne nege ove zdravstvene ustanove08:12

Okupljanje u Zvečanu i upisivanje

Zaposleni u opštini Zvečan i jutros u sedam časova su se potpisivali kod bodljikave žice koju su postavili vojnici Kfora ispred zgrade lokalne samouprave da su došli na vreme na posao i pružili dokaz svog odgovornog ponašanja prema radnim obavezama iako im je oduzeto pravo na rad nasilnim ulaskom specijslaca kosovske policije i novih gradonačelnika albanske nacionalnosti u opštine. Protest okupljenih građana od kojih su neki već 4. noć za redom proveli ispred zgrade opštine Zvečan protiče u jutarnjim satima mirno.

Bez ZSO sve može da eskalira

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da nema dileme da je srpski narod odlučan da prekine teror koji sprovodi Priština i da se situacija vrati na prehodno stanje. “Kfor je pojačao prisustvo, ali vidimo da su pripadnici specijalne parapolicijske jedinice u zgradama opštine i da Priština ne pokazuje nikakvu volju da ih vrati u baze južno od Ibra”, navodi Drecun.

Vidimo kaže i neke propratne akcije Albanaca, kao što je skup bio u južnom delu Mitrovice. “Srbi će nastaviti da protestuju dok se situacija ne reši, ali imamo i pojačane diplomatske aktivnost vodećih zapadnih zemalja da se kriza smiri i nastavi dijalog”, ističe Drecun.

Što se Srbije, dodaje, tiče nije varijanta da se ponovo pregovara o ZSO, već da se realizuje u skladu sa Briselskim sporazumom. “Bitno je da je shvaćeno da bez ZSO situacija uvek može da eskalira”, napominje Drecun.

U Prištini danas vanredna sednica parlamenta o situaciji na severu KiM

Parlament u Prištini održaće danas vanrednu sednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti situacija na severu Kosova i Metohije.

To je za “Reporteri” potvrdila šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Lila.

Održavanje vanredne sednice prethodno su zatražile dve opozicione stranke, PDK i LDK, a od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija očekuje se da podnese izveštaj o situaciju na severu.07:30

Kurti: Kraj protesta i primena Briselskog sporazuma pre novih izbora

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uslovio je održavanje novih izbora u opštinama na severu KiM okončanjem, kako je naveo “nasilnih protesta ispred opština na severu” i punom primenom Briselskog sporazuma.

Kurti je to objavio na Tviteru nakon telefonskih razgovora sa zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džonatanom Finerom i američkim senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šahin.

“Uklanjanje nasilne rulje ispred zgrada opština i puna primena Briselskog sporazuma je put ka deeskalaciji, do novih izbora”, napisao je Kurti.

Francuska i Nemačka pozvale su Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu KiM u kojima je došlo do tenzija, rekao je juče francuski predsednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žozep Borelj održali sa predsednicima Srbije i tzv. Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Borelj je na Tviteru saopštio da su na sastanku izneta tri zahteva – održavanje novih izbora na severu KiM, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.07:28

Šta se dešava na tzv. Kosovu?

Novinarka CNN-a Bjanka Nobilo, u objavi na Tviteru pod nazivom “Šta se krije iza tenzija između Srbije i Kosova i nasilnih sukoba na Kosovu ove nedelje”, pokušala je da objasni genezu tog problema.

“Kurti mora da snosi posledice, reči nisu dovoljne”

Predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da međunarodna zajednica treba da izvrši dodatni pritisak na Prištinu i da premijer Kosova Aljbin Kurti mora da snosi posledice za svoja dela, jer, kako kaže, reči nisu dovoljne, prenosi RTV.07:26

Radnici se okupljaju kod Opštine Zvečan i upisuju u knjigu

Zaposleni u opštini Zvečan i jutros u sedam časova su se potpisivali kod bodljikave žice koju su postavili vojnici Kfora ispred zgrade lokalne samouprave da su došli na vreme na posao i pružili dokaz svog odgovornog ponašanja prema radnim obavezama iako im je oduzeto pravo na rad nasilnim ulaskom specijslaca kosovske policije i novih gradonačelnika albanske nacionalnosti u opštine.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare