13. Februara 2023.

Kurti optužio Srbiju: Krivi ste za neplaćanje struje na KiM; Brnabić: Brutalna laž

Paralelne strukture, naveo je on, ne dozvoljavaju naplatu struje i opstruiraju primenu sporazuma o energetici, koji ne postignut u dijalogu pre 10 godina.

Kurti je naveo da je potrošnja struje u protekloj deceniji u opštinama na severu uvećana za više od 70 odsto zbog rudarenja kriptovaluta.

Prema njegovim tvrdnjama, Kosovo je od 1999. godine izgubilo i više od 300 miliona evra zbog akcija Srbije, poput zadržavanja naknada od prenosa struje i plaćanja PDV.

Čak i sada odbijanje Beograda da dozvoli trgovinu strujom košta Kosovo 10 miliona evra mesečno, naveo je Kurti.

Naši građani u severnim opštinama nisu odgovorni za to i ne treba ih kriviti za tu nepravdu. Oni razumeju i prihvataju da je normalno da plaćaju osnovne potrebe, kao što su struja i voda, i da je to neophodno kako bi se obezbedila bolja usluga, kazao je Kurti.

Oni, dodao je, imaju pravo na pristup tim uslugama i pravo da žive slobodno, bez organizovanog kriminala, pritisaka i pretnji od paralelnih nelegalnih srpskih struktura.

Vlada koju vodim je predana unapređenju kvaliteta života svih građana Kosova, da im obezbedi slobodu, bezbednost i sigurnost kakvu zaslužuju, zaključio je Kurti.

https://twitter.com/albinkurti/status/1624814765464748032

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uzvratio je tvitom na svom nalogu na napade Aljbina Kurtija i njegovih ministara na pripadnike srpske zajednice na severu Kosova, u kome je napisao da od Kurtija dolaze samo laži.

“Laž i samo laž od strane Aljbina Kurtija. Dve decenije Beograd je finansijski podržavao potrošnju električne energije na severu KiM i, primera radi, od novembra 2009. do decembra 2020. godine za te namene smo izdvojili 171 milion evra. Zato neka Kurti nađe drugačiji izgovor za to što mu je kasa prazna i neka prestane da laže i kriminalizuje Srbe. Dodatno, jedina odgovorna za nesprovodjenje energetske Mape puta jeste Priština, koja ne želi da dodeli Elektroseveru distributivne usluge”, napisao je Petković i pozvao Prištinu da prestane sa lažnim vestima.

https://twitter.com/PetkovicPetar/status/1624853334891933697

Brnabić: Brutalno
O lažima Kurtija oglasila se i premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Ovo je samo jedan primer razmera i smelosti laži Aljbina Kurtija. Može li se zamisliti u kojoj meri laže o stvarima koje je teže proveriti, a koje su manje očigledne (i koje su manje poznate) od ovoga? Brutalno”, napisala je premijerka na Tviteru.

https://twitter.com/anabrnabic/status/1625024932856963072

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare