2. Septembra 2023.

“Kurti neće ponovo dobiti izbore”

Predsednik poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri izjavio je da tzv. premijer Aljbin Kurti ima potpuno pogrešan pristup u dijalogu.

On je dodao i da Kurti nikada neće ponovo dobiti izbore na KiM.

On je rekao da je dosadašnja Kurtijeva politika Prištinu pretvorila u gubitnika u pregovaračkom procesu i dovela da sankcija Evropske unije, prenosi Gazeta ekspres.

Takođe je povodom najavljenog nastavka dijaloga 14. septembra, rekao da je skeptičan da će nakon razgovora u Briselu biti pozitivnih rezultata.

Tahiri smatra i pogrešnim insistiranje privremenih prištinskih vlasti da se na prevremene izbore na severu pokrajine ide samo na osnovu peticije.

Tahiri je kritikovao i predsednicu privremenih institucija Vjosu Osmani zbog toga što je, prema njegovim rečima, dala neozbiljnu izjavu kao odgovor francuskom predsedniku Emanuelu Makronu po pitanju najave eventualnog sankcionisanja vizne liberalizacije.

Osmani je izjavila da bi suspenzija odluke o ukidanju viza za građane KiM od 1. januara 2024. ubila dijalog između Beograda i Prištine a Tahiri smatra “da dijalog niko ne može da ubije, jer osim njega nema druge alternative”.

Tahiri se osvrnuo i na aktuelne afere i skandale koji se vezuju za Kurtija i Osmani i konstatovao da se za privremene prištinske vlasti vezuje visok stepen korupcije.
On je izrazio uverenje da, kada god da se održe izbori na KiM, vladajuca stranka, Pokret Samoopredeljenje, nikada ne može da osvoji 50 odsto glasova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare