19. Jula 2023.

“Kurti je kriv”

Predstavnici opozicije na Kosovu smatraju da su odnosi Kosova i Albanije na najnižoj tački u istoriji, prenosi RTV21.

Do toga je došlo nakon odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija da na poziv albanskog kolege Edija Rame ne otputuje u Tiranu na pripremni sastanak Berlinskog procesa.

Ferat Šalja iz Demokratske partije Kosova mišljenja je da je glavni krivac za slabljenje odnosa sa Albanijom Kurti, koji je, kako je naveo, kriv i za izolaciju Kosova nakon “niza neuspeha u odnosima sa saveznicima”.

“Ne možemo da razumemo ovaj odnos, ni ideološki jaz, ni kurs ove vlasti, koja nas udaljava od SAD i Evropske unije. Već imamo potpuno zamrznute političke i diplomatske odnose sa maticom, što ozbiljno šteti imidžu države Kosovo, imidžu našeg naroda. Pojedinačni hirovi i liderske ambicije ove vlade su učinile Kosovo izolovanim u čitavom regionalnom političkom i ekonomskom spektru”, ističe Šalja.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj kaže da Kurti ne može da deli odnose Kosova i Albanije.

“Odnosi Kosova i Albanije su na najnižoj mogućoj tački i to ne doprinosi, pogotovu u situaciji kada su to dve zemlje kao što su Kosovo i Albanija, jer imamo mnogo toga zajedničkog, i ni na koji način nijedan premijer se ne sme usuditi da razbije odnose između Albanije i Kosova, jer smo mi jedan narod, jedna krv i jedan jezik. Tvrdoglavost premijera Kurtija dovela nas je do ove situacije da smo prekinuli odnose sa međunarodnim faktorom, a posebno sa Albanijom”, rekao je Ljekaj.

Sa druge strane, analitičar Fidan Ukaj ističe za RTV21 da odnosi Kosova i Albanije nikada nisu bili na dobrom nivou, ali da nakon dolaska Kurtija na vlast, dolazi do još izraženijeg zahlađenja.

“Odnosi sa Albanijom nisu bili dosledno dobri. Premijer Rama nije gajio baš dobre odnose sa premijerom Kosova, ali u zavisnosti od razlika između premijera, nismo imali tačku hlađenja u meri u kojoj je to sada. Odbijanje sastanaka sa premijerom Ramom, neodlazak Kurtija na neformalne večere, kao što je bio slučaj, ne doprinosi zbližavanju dve vlade, relaksaciji odnosa i jedinstvenom predstavljanju dve države u međunarodnoj areni ili čak velikoj pomoći koju je Albanija pružila Kosovu u zemljama u kojima ono nije moglo da bude predstavljeno”, rekao je Ukaj.

Kosovski premijer Aljbin Kurti se nedavno nije sastao sa Edijem Ramom u Prištini nakon što je u junu otkazana zajednička sednica dveju vlada koja je trebala da bude održana u Đakovici. Kurti je odbio i Ramin poziv da učestvuje na samitu u Tirani u okviru Berlinskog procesa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare