13. Juna 2023.

Kurti iznio plan: Pet tačaka. Čekam…

Kako je rekao, tokom obraćanja medijima posle nenajavljenog sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte, predlog je uputio i visokom predstavniku Evropske unije Žozepu Borelju, ali kako navodi, odgovor još uvek nije dobio.

Plan u pet tačaka, kako je kazao Kurti, trebalo bi da počne sa vladavinom prava na severu.

“Izrazio sam spremnost za deeskalaciju situacije na severu, za koji je prva tačka vladavina prava. EU ima misiju za vladavinu prava na Kosovu, najveća spoljna misija EU u okviru bezbednosne i odbrambene politike je Euleks, a gde je to potrebnije nego na severu Kosova. Interesuje me da budu novi izbori na severu, razumem da je izlaznost bila mala, legitimitet je daleko od savršenog u tim opštinama, ali ostale nemaju nikakav legitimitet, ne možete da idete sa ulice sa drugarima, bombama i meci u opštinskoj upravi. Potreban je izborni proces. Ovo je moja ponuda zasnovana na odgovornostima koje imam i čekam odgovor i dalje razgovore sa Briselom o ovom pitanju”, rekao je Kurti.

On je rekao da očekuje da će Brisel i Borelj oceniti spremnost tzv. Kosova za zajedničku procenu bezbednosti na severu, i za održavanje novih vanrednih izbora.

“Nisam rekao da ja određujem datum, moramo konsultovati sve aktere. Ne treba nam žurba koja nas dovodi do novog neuspeha, potreban nam je naredni izborni proces ne samo da bude slobodan, demokratski i pošten, već i da ima predizbornu kampanju“, rekao je on.

Kurtijev plan

Prva tačka

Vladavina prava na severu. Eskalacija zahteva hitno privođenje pravdi svih koji su primenili nasilje nad kosovskom policijom, NATO vojnicima i novinarima.

Druga tačka

Momentalno povlačenje nasilnih grupa i zaustavljanje kriminalnih aktivnosti.

Treća tačka

Kurti je rekao da će, prema predlogu Vlade tzv. Kosova, kosovska policija i Kfor ili Euleks vršiti zajedničke bezbednosne procene svakih 15 dana.

Četvrta tačka

Vlada tzv. Kosova će koordinisati sa svim akterima i raspisati vanredne izbore.

Peta tačka

Tzv. Kosovo i Srbija treba odmah da se vrate za pregovarački sto. Lideri dve zemlje sastaju se na sastanku na visokom nivou ove nedelje u Briselu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare