7. Jula 2023.

Kurti i Rama – drama?

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da nema ništa lično protiv kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji je odbio da se sastane sa njim

Ipak, dodao je da nije saglasan sa politikom koju vodi u poslednje vreme, a koja tzv. Kosovo stavlja u izolaciju.

Rama je kazao da sa Kurtijem ima veoma dobar lični odnos, ali da se ne slaže sa njegovom politikom koju vodi u poslednje vreme, odnosno sa “samoizolacijom” koju nameće tzv. Kosovu.

“Ta politika je postala prepreka, pogrešna politika, nemam baš ništa sa čovekom. Ne napadam premijera Kurtija. Zauzimam stav o određenoj politici. Nemam ništa lično protiv njega. Držim ga za prijatelja i on je neko sa kim uživam da debatujem”, dodao je Rama ismevajući Kurtijevu izjavu da je “Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu”.

Prema njegovim rečima, politika koja se vodi u Prištini učinila je da Srbija izgleda kao žrtva pred međunarodnom zajednicom.

“To je tragično. Ko je odgovoran za to? To nije uspelo zbog nekog inteligentnog pokreta Srbije. To je delo Prištine”, istakao je Rama.

Kako kaže, Kurti mu retko i odgovara na poruke koje mu šalje.

Navodi i da još nema zvaničnog odgovora Vlade Kosova da li će sastanak sa premijerom Kurtijem biti održan ili ne.

“Zabrinjava me činjenica da ni sada kada razgovaramo još uvek nismo dobili zvaničan i ozbiljan odgovor od ozbiljne države koja zvanično pita i zvanično odgovara. Nemamo odgovor jer nismo imali priliku da imamo zvaničan odgovor. Sve druge vlade su odgovorile na naš zahtev. Čak i sada kada razgovaramo, nije bilo moguće kontaktirati kabinet”, rekao je Rama.

Kako kaže, Kurtiju je uputio toliko zahteva za današnji sastanak da se “ni u mladosti nije obratio ravnodušnoj Đuljeti sa toliko zahteva”.

Govoreći da se tzv. Kosovo danas nalazi u neobjašnjivom trenutku, rekao je da treba da se fokusira na priliku koja joj je data i istakao da sve dok je Zajednica opština sa srpskom većinom u okviru Ustava Kosova, ona ne predviđa bilo kakav treći nivo vlasti.

Ali, rekao je da je to jednostavno organizacija koja kosovskim Srbima daje mogućnost da se sami snalaze i dobiju neka sredstva.

Dodaje da je sada reč o jasnom strateškom izboru za zatvaranje poglavlja sa Srbijom.

“U međuvremenu, ovde se radi o donošenju jasnog strateškog izbora i moramo da završimo ovu fazu istorije sa onim što Kurti s pravom naziva de fakto priznanjem”, naglašava.

Govoreći o poseti nekadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona Albaniji, Rama kaže da je Kosovo bila tema razgovora te da je Klinton imao poruku za Kosovo u vezi sa nedavnom situacijom, a koju je zamolio Ramu da prenese.

Poruka premijeru Kurtiju je da ne treba da napusti francusko-nemački plan.

“Sada imate ‘de fakto’ priznanje na stolu, zašto je van stola? Kakav je ovo rat sa bandama kada imate ‘de fakto’ priznanje na stolu? Evroatlantska zajednica ima Ukrajinu, izbore u Americi. Čak i ako je daleko, može da kaže ‘znam kako se radi, mi se ovim poslom ne bavimo’. Kada dogovor nestane, šta onda?”, kazao je Rama.

Rekao je i da je stav Albanije prema tzv. Kosovu u nedavnoj situaciji sa Srbijom u skladu sa stavom saveznika i partnera Kosova i Albanije koji su, kako dodaje, zajednički.

Odgovarajući na pitanje zašto albanska vlada nije podržala Kosovo u borbi protiv bandi na severu, rekao je da Albanija nije politička partija registrovana na tzv. Kosovu da se bavi unutrašnjim pitanjima.

“Albanija nije politička partija ovde na Kosovu. Ja lično nemam registrovanu političku stranku ovde na Kosovu. Mi nismo politička stranka, mi smo država. Druga država. I ovde nije pitanje da li treba. Nisam čuo da je neko od naših saveznika i strateških partnera, koji su nam zajednički, rekao da Kosovo ne treba da se bori protiv bandi i da Vlada Kosova ne treba da se bori protiv bandi. Ovo je veoma iskrivljena interpretacija stvarnosti koja nema nikakve veze sa bandama. Rat bandi je rat bandi. Ova realnost je sasvim drugačija, ona ima veze sa činjenicom, i to je razlog mog stava, da su svi saveznici, prijatelji i partneri Kosova stavili Kosovo za sto za istorijski sporazum koji konačno oslobađa Kosovo iz senke stranaca, iz pola sveta i iz pet zemalja u EU. I zato sam ja angažovan, a naša vlada je angažovana u tom procesu. Šta Vlada Kosova radi ovde sa bandama, sa biznisom, sa socijalnim osiguranjem, to nije naša stvar”, naglasio je Rama.

Podsetio je i na kampanju koju je kosovski premijer Aljbin Kurti vodio u Albaniji na tamošnjim izborima pre nekoliko godina i kazao da je uprkos kampanji protiv njega pozvao Kurtija na ručak i da mu nije zamerio.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare