4. Septembra 2023.

“Kurti će u Briselu pokušati da iznese ideju o međusobnom priznanju 2024. godine”

Održavanje izbora na severu KiM odrediće dinamiku dijaloga Beograda i Prištine, kaže analitičar Dorajet Imeri.

Analitičar Dorajet Imeri smatra da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 14. septembra u Briselu, pokušati da iznese ideju da bi tokom naredne godine trebalo da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma, usredsređenog na međusobno priznanje, prenosi portal “Kosovo onlajn” pisanje “Gazete blic”.

Imeri je rekao da će u fokusu sastanka 14. septembra biti Briselski i Ohridski sporazum, kao i da će se razgovarati o situaciji na severu Kosova i Metohije, te da će se tražiti smena gradonačelnika i održavanje izbora.

“Taj sastanak je nastavak napora posrednika da se pronađe rešenje koje bi bilo neophodno za nastavak normalizacije odnosa između ‘Kosova’ i Srbije, tačnije za sprovođenje sporazuma koji je postignut u Briselu, a potom i u Ohridu”, dodao je Imeri.

Prema njegovim rečima, održavanje izbora na severu odrediće dinamiku dijaloga.

“Svako odlaganje održavanja izbora odrediće i dinamiku dogovora. S druge strane, premijer Kurti pokušaće da iznese ideju da tokom 2024. već mora da postoji sveobuhvatan sporazum usredsređen na priznanje ‘Kosova’ od strane Srbije”, istakao je Imeri.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare