8. Juna 2023.

Kuleba priznao: Ukrajini ne odgovara međunarodna istraga uništenja Kahovske HE

Na predlog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se sprovede međunarodna istraga o uništenju hidroelektrane Kahovka oštro je reagovao ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je u intervjuu za kanal “1+1”.

“Oni (inicijatori istrage) su dosadili sa svojim igrama kvazi pravde. Jasno je svima ko je ko. Odmorite malo, uz dužno poštovanje. Već smo imali iskustvo s tim. Sve je to šahovska igra sa Rusima”, rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Erdogan je dan ranije, u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, predložio da se formira međunarodna komisija za istraživanje uništenja hidroelektrane Kahovka uz učešće eksperata sa obe strane sukoba, UN i Turske.

Ukrajinske snage su 6. juna izvršile udar na hidroelektranu Kahovka, tvrde zvaničnici Kremlja. Garantiranjem su uništeni hidraulični ventili na brani HE, što je izazvalo nekontrolisano ispuštanje vode.

Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak povodom napada. A vlasti Hersonske oblasti su započele evakuaciju civila iz ugroženih područja. Evakuacija civila se, nažalost, odvija dok ukrajinske rakete gađaju oblast.

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je granatiranje Kahovske hidroelektrane ratnim zločinom, napominjući da je njeno uništenje dovelo do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmera.

RTbalkan.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare