20. Maja 2024.

Kučerenko: Uništeno 90 odsto energetskih kapaciteta Ukrajine

Prema rečima bivšeg ministra infrastrukture Alekseja Kučerenka, oko 90 odsto ukrajinskih kapaciteta za proizvodnju električne energije je uništeno ruskim raketnim napadima.

„Izgubili smo oko osam hiljada megavata struje, to je mnogo, od osam hiljada trenutno radi 800“, rekao je Kučerenka pozivajući se na energetičare i upozoravajući na velike nestanke struje tokom leta i zime.

Ne očekuje se dramatično poboljšanje situacije, jer se oštećena infrastruktura ne može brzo obnoviti, upozorio je ukrajinski poslanik u intervjuu za Jutjub kanal „Viška”.

Moskva je počela da gađa ukrajinsku energetsku infrastrukturu u jesen 2022, nakon što su ukrajinske snage u oktobru napale Krimski most.

Poslednjih meseci Rusija je intenzivirala udare na ukrajinske vojne i energetske objekte. U aprilu je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je bombardovanje bilo odgovor na pokušaje Kijeva da gađa rusku naftnu infrastrukturu.

Ukrajina je od januara pokrenula višestruke napade dugog dometa na energetske objekte duboko u Rusiji, uključujući skladišta nafte i rafinerije, koristeći dronove kamikaze.  

U aprilu je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da ruski udari na energetske objekte „direktno utiču na odbrambenu industriju Ukrajine“, nazivajući ih delom napora za „demilitarizaciju“.

Da bi ublažila pritisak na električnu mrežu, Ukrajina je uvela privremene isključenje struje za industrijske i kućne potrošače u svim regionima. Osim toga povećala je uvoz električne energije iz susednih zemalja Rumunije, Poljske, Slovačke, Mađarske i iz Moldavije.

Ranije ovog meseca ukrajinski ministar energetike German Galuščenko izjavio je da su kombinovani finansijski gubici od ruskih napada iznosili više od milijardu dolara i upozorio da će ta cifra verovatno rasti.

Politika.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare