6. Oktobra 2023.

Kriza u njemačkom građevinarstvu: Pala prva velika žrtva

“Gerh Grupa”, koja ima četiri milijarde evra projekata u izgradnji, podnela je zahtev za stečajni postupak, zajedno sa jednom od svojih projektnih kompanija.

Gradonačelnik Nirnberga proslavio je postavljanje poslednje grede na rekonstruisanu zgradu Kel (Quelle building) monumentalni simbol posleratnog ekonomskog preporoda Nemačke iz pedesetih godina prošlog veka. Impozantan kompleks trebalo je posle kompletne rekonstrukcije da bude otvoren sledeće godine.

Poslednjih nedelja, međutim, investitor “Gerh Grupa”, koja ima 4 milijarde evra projekata u izgradnji, podnela je zahtev za stečajni postupak, zajedno sa jednom od svojih projektnih kompanija. Datum otvaranja zgrade čija rekonstrukcija je u toku je sada pod znakom pitanja.

To je još jedan udarac tržištu nekretnina koji je “pod naponom” od kada je nastupio kraj ere jeftinog novca. Muke “Gerh” i njemu sličnih pokazuju da su investitori – firme koje poseduju građevinske projekte – u neposrednoj opasnosti, ukazuje portal “Blumberg”.

“Investitori se bore sa povećanim troškovima izgradnje, povećanim kamatama i padom cena. Videli smo nekoliko njih kako su podneli zahtev za stečaj u poslednjih nekoliko nedelja i očekujemo da ih bude još više”, kaže Marlis Raške, šef odeljenja za restrukturiranje u advokatskoj firmi “Noer”.

Pored “Gerha”, u preliminarnom stečajnom postupku nalazi se još nekoliko nemačkih kompanija. Građevinske firme širom sveta suočavaju se sa sličnim problemima. U Australiji, “Porter Dejvis” je među graditeljima kuća koji su ove godine bankrotirali nakon porasta troškova i pada potražnje. U Švedskoj je porast bankrota podstaknut padom građevinarstva, dok bi u Finskoj početak stambenog zbrinjavanja mogao pasti na nivoe koji nisu viđeni od četrdesetih godina prošlog veka.

To je brza promena, nakon godina najnižih kamatnih stopa, kada se novac slivao u nekretnine dok su investitori očekivali prihode. Firme poput “Gerha” mogle su udobno jeftinim zaduživanjem da razvijaju projekte i da prodaju nekretnine na tržištu gde su cene samo rasle. Raspoloženje je sada potpuno drugačije. Nemačke transakcije poslovnim nekretninama su na najnižoj tački u poslednjih desetak godina.

“Važna je brza reakcija. Recesija na nemačkom tržištu nekretnina počela je pre godinu i po i sada u poslednja dva do tri meseca vidimo da sve više investitora propada”, kaže Hening Koh, šef “Komerc Reala”, jednog od najvećih nemačkih investitora u nekretnine.

Ulagači su posebno ranjivi zbog kolapsa vrednosti zemljištašto projekte čini rizičnijim. Troškovi izgradnje takođe rastu i investitori moraju da obezbede više novca za neočekivane troškove. Svi ovi faktori smanjuju osnovnu vrednost građevinskog zemljišta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare