14. Aprila 2023.

Kriza? Koliko su zaradili auto-giganti u 2022.

Prošla godina bila je izazovna ali, ispostaviće se na kraju i unosna za evropske proizvođače automobila. Većina je iskusila nestašice sirovina, naknadne nestašice delova, probleme sa linijama snabdevanja i opšte logističke izazove, uglavnom zbog rata u Ukrajini i posledica pandemije.

Prema podacima koje je objavio Automotive News za BMW Group, Mercedes-Benz, Stellantis, Volkswagen Group, Volvo i Ferrari, razloga za sreću deoničara ima koliko hoćete.

BMW je na vrhu liste sa profitom od 18,6 milijardi evra. Slede Stellantis (16,8 milijardi evra), Volkswagen (15,8 milijardi evra), Mercedes-Benz (14,8 milijardi evra), Volvo (1,6 milijardi evra) i Ferrari sa više od 900 miliona evra.

Zanimljivo, od navedenih proizvođača, prošle godine su samo Mercedes-Benz i Ferrari povećali prodaju, dok je najveći pad prodaje imao Volvo od 12 odsto.

Godinu je obeležila i nestašica delova. Proizvođači su tada mudro odlučili da daju prioritet proizvodnji i prodaji skupljih modela (sa više opreme), što je obezbedilo veće marže.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare