26. Maja 2023.

Kritike Mađarske na račun Evropskog parlamenta

Kako će vlada Viktora Orbana „moći verodostojno da ispuni svoj zadatak s obzirom na nepoštovanje zakona i vrednosti EU“, navodi se u tekstu u kojem se od država članica traži da „što pre pronađu rešenje“.

Tekst, o kojem će glasanje biti 1. juna, podneli su poslanici Evropske narodne partije (PPE), centrističke grupe Obnova Evrope (Renew Europe), Zeleni, poslanici radikalne levice (GUE/NGL), kao i poslanici iz redova socijalista i demokrata (S&D)

Mađarska ministarka pravde Judit Varga ocenila je tekst kao „antimađarsku inicijativu“.

„Da se ​​razumemo – predsedavanje EU nije pravo već obaveza. Tu obavezu ćemo ispuniti i niko nam to ne može oduzeti“, napisala je ona u reakciji na Fejsbuku.

Ministarka je dodala da je Mađarska punopravna članica EU, kojoj je pristupila 2004. godine. Prema njenim rečima, dnevni red tokom predsedavanja biće borba protiv imigracije i jačanje istraga o funkcionisanju institucija EU.

Neimenovani zvaničnik Orbanovog kabineta je rekao da „ne postoji zakonska mogućnost da se zemlji povuče obaveza predsedavanja EU“.

Nemački poslanik u Evropskom parlamentu Danijel Frojnd (Daniel Freund) iz pokreta Zeleni, smatra da Orban ne zaslužuje da zauzme taj rotirajući položaj, pošto se zemlje članice na svakih meseci menjaju kao predsedanjuće Unijom.

„Ne treba da pregovaramo o zakonima EU sa autokratom koji ne poštuje našu demokratiju i želi da ukine Evropski parlament. Vrlo iskreno, dodeljivanje te uloge najboljem prijatelju Vladimira Putina, usred rata u Ukrajini, mislim da predstavlja rizik za bezbednost Unije“, rekao je Frojnd.

Orban je od početka ruske invazije na Ukrajinu odbio da vojno pomogne svom ukrajinskom susedu, okrivljuje politiku sankcija Moskvi, a i održava veze sa Kremljom.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare