Kriminalci već koriste ChatGPT u velikoj meri - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Kriminalci već koriste ChatGPT u velikoj meri

ChatGPT, jezički model koji koristi chatbot, je jedna od glavnih tema u IT industriji poslednjih meseci. Kako je tehnologija postala popularna, sve je više pokušaja da se iskoristi i u maliciozne svrhe.

Upravo iz ovog razloga je Europol (agencija za identifikovanje i praćenje najopasnijih i najvećih kriminalnih mreža u Evropi) u okviru svog Innovation Laba organizovao radionice kako bi svojim stručnjacima omogućio da istraže kako se ChatGPT koristi u sferi kriminala.

Iz Europola smatraju da će pomenuto istraživanje pomoći agentima u njihovim svakodnevnim zadacima,a nudi i edukovanje o novim malicioznim praksama.

Stručnjaci Europola ističu neka ranjiva područja, u okviru kojih bi sistemi veštačke inteligencije mogli da unesu najviše izmena.

https://twitter.com/Europol/status/1640296371784675331

S obzirom na to da ChatGPT i drugi slični sistemi imaju mogućnost kreiranja veodostojnih tekstova, uvek postoji mogućnost da se ti podaci iskoriste za prevare i socijalni inženjering, a kriminalci mogu lako da uvere žrtve da razgovaraju sa stvarnim osobama i od njih iznude novac ili podatke.

Tu je i područje dezinformacija, s obzorom na to da chatbotovi još uvek nisu dovoljo “inteligentni” i mogu da kreiraju sadržaj koji nema tačne činjenice i informacije.

Na kraju, istaknut je i sajber kriminal, jer ChatGPT ima i mogućnost stvaranja koda za programe. Ovo otvara mogućnost da ovakve sisteme koriste hakeri, što je već primećeno u praksi.

Europol predviđa da će policije i istražioci širom sveta morati da uzmu u obzir sposobnosti koje imaju ChatGPT i drugi slični servisi, kao i da budu u stanju da predvide i spreče njihovu zloupotrebu.

Za ovo će biti potrebno i razvijanje novih veština kod agenata i istražilaca, koje će im omogućiti da prepoznaju i spreče različite oblike zloupotrebe jezičkih modela zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

S druge strane, od onih koji kreiraju ove AI sisteme se očekuje da u njih ugrađuju odgovarajuće sisteme zaštite.

Danas objavljeno

Cooler Master noviteti na Computex 2023 sajmu

Vanja A

Ovo su najpopularniji vrhunski telefoni u prvom tromjesečju

Vanja A

iOS 16.5 pravi probleme sa baterijom na iPhone uređajima

Vanja A

Ostavite komentar