Kremlj osuđuje MOK: Diskriminacija je neprihvatljiva - BIGportal.ba
Ostali sportovi Sport

Kremlj osuđuje MOK: Diskriminacija je neprihvatljiva

Kremlj je u srijedu saopštio da smjernice Međunarodnog olimpijskog komiteta koje dozvoljavaju ruskim i bjeloruskim sportistima da se takmiče na međunarodnim takmičenjim pod neutralnom zastavom sadrže elemente diskriminacije.

Sportistima iz Rusije i Belorusije prošle godine je zabranjeno učešće na većini međunarodnih takmičenja zbog rata u Ukrajini, ali uputstva MOK od utorka nastoje da omoguće njihov postepeni povratak u svet sporta.

Ipak, ruske vlasti oštro su reagovale na te nove smernice MOK. Iz Rusije stiže nezadovoljstvo, uz poruku da je svaki potez da se njihovi sportisti liše svih nacionalnih simbola tokom nastupa na takmičenjima, element diskriminacije.

„Takve preporuke smo okarakterisali kao da sadrže elemente diskriminacije, što je neprihvatljivo“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao:

„Nastavićemo da branimo interese naših sportista na svaki mogući način“.

Prvi čovek MOK Tomas Bah rekao je u utorak da će na međunarodnim sportskim federacijama biti da odluče o tome koji sportisti iz Rusije i Belorusije mogu da se takmiče pod neutralnom zastavom.

Preporuke Izvršnog odbora MOK odnose se na povratak sportista na međunarodna takmičenja, ali te preporuke se ne odnose na Olimpijske igre u Parizu naredne godine. Za Igre će biti doneta posebna odluka kasnije.

Ukrajina i neki od njenih saveznika zapretili su bojkotom Igara u Parizu ukoliko se Rusi i Belorusi budu takmičili, čak i pod neutralnim obeležjima.

Sportklub.

Danas objavljeno

Španac ide na megdan Cicipasu, Izner pao u maratonu

Vanja A

Dominacija se nastavlja – Ferstapen slavo u kišnom Monte Karlu

Vanja A

Muhova iznenadila Mariju Sakari

Vanja A

Ostavite komentar