19. Septembra 2023.

Kremlj ne želi da ovo znate: Sve puca 2025?

Francuski istraživači, nakon pregleda hiljada ruskih satelitskih fotografija i korporativnih zapisa, zaključili da bi Moskva mogla ostati bez tenkova do 2025.

Čak se navodi da su gubici toliko veliki da se ruska tenkovska industrija neće zadugo oporaviti, što znači da vojska neće moći da izvodi nikakve operacije.

Naime, Institut “Action Resilience” (IAR) sa sedištem u Marselju koristio je satelitske snimke, ono što su objavljivali ruski izvori, podatke o bojnom polju i istraživanje ruskih komercijalnih arhiva, kako bi napravili detaljnu procenu, koja je objavljena 31. avgusta.

Zaključak tog istraživanja je da su rezerve ruskih tenkova dramatično niže nego što bi Kremlj želeo da prizna.
Tvrdi se i da je realna procena broja moskovskih tenkova i nedostatak industrijskih kapaciteta da nadoknadi gubitke na bojnom polju dovela do širenja jaza koji je sada nemoguće premostiti.

Zapadni analitičari se donekle slažu s tom ocenom, jer se očekivalo i očekuje se da, prilikom svake ofanzive, Rusija se oslanja na svoju konvencionalnu taktiku masovnih tenkovskih napada, ali izveštaj IAR-a sugeriše da Rusija više nema tu opciju i da se situacija pogoršava.

Podaci IAR-a pokazuju da je od početka rata sedam glavnih ruskih postrojenja za popravku i održavanje tenkova isporučilo 180–360 tenkova svih tipova na teren. Zapadne sankcije su efektivno okončale ruske sposobnosti za proizvodnju novih tenkova bilo kog tipa i trenutno se koriste, bez izuzetka, za renoviranje starih sovjetskih oklopa.

Procena instituta je bila da Rusija još uvek ima značajne zalihe starijih tenkova pogodnih za renoviranje, verovatno oko 6.000, što je u suprotnosti sa procenom drugih istraživačkih grupa, kao što je “Global Firepover”, koja iznosi 12.566, preneo je Kijev post.

Nalazi IAR-a, međutim, pokazuju da značajan procenat ovih navodnih rezervi tenkova predstavljaju obične “lešine” uskladištene na otvorenim poljima.

Što je još važnije, ruski lanac proizvodnje tenkova pati od ogromnog “uskog grla” jer ima samo sedam glavnih baza koje mogu da instaliraju moderne komunikacione, optičke i odbrambene sisteme čak i na dobro uskladištene tenkove.

Prema izveštaju, čitava ruska industrija trenutno isporučuje samo 390 tenkova godišnje za borbene formacije.
Ovo je u potpunoj suprotnosti sa zvaničnim tvrdnjama Moskve da samo jedna od ruskih fabrika tenkova Uralvagonzavod proizvodi 200 tenkova mesečno i povećava nivo proizvodnje.

Javne izjave ukrajinskih vojnih izvora, sa kojima je razgovarao Kijev post, govore o tome da su od proleća ruske snage retko koristile tenkove u borbi, a kada ih koriste, ne koriste više od pet ili šest.

Ruske tenkovske posade izbegavaju da se kreću na otvorenom, radije se kriju iza brda i koriste svoja oklopna vozila kao platforme za indirektnu vatru, kažu ti izveštaji.

Procene gubitaka ruskih tenkova do danas variraju, ali po gotovo svakoj od njih, nadmašuju broj tenkova koji bi ruska industrija mogla da isporuči.

Nezavisna grupa za praćenje “Orik”, koristeći prvenstveno fotografije i video-snimke otvorenog koda, daje konzervativnu procenu da je Rusija gubila najmanje 130 tenkova svakog meseca od početka svoje invazije u punom obimu.

Ukrajinska vojska je 16. septembra napravila sopstvene procene ruskih gubitaka, koristeći uglavnom video-snimke borbenih dronova koje ne objavljuje u javnosti, a njihovi brojevi su duplo veći od “Orika” i iznose 4.623, ili više od 250 tenkova mesečno.

Ukoliko ruske snage nastave da gube tenkove ovim tempom, izveštaj IAR kaže da će do početka 2025. broj ruskih tenkova na bojnom polju pasti na oko 500, svih tipova, od kojih će četvrtina biti tenkovi T-62 proizvedeni 1960-ih ili ranih 1970-ih.

“Ovaj scenario bi stoga doveo Rusiju do skoro potpune nesposobnosti da rasporedi više od jedne oklopne brigade u pograničnom području operacija, a realan scenario je i da onda neće moći da obezbedi svoje granice ni prema baltičkim zemljama, Finskoj, Kazahstanu i Kini”, navodi se u izveštaju.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare