Rižoto je jedno od onih jela koje na prvi pogled izgleda zahtjevno, ali uz malo pažnje i pravu tehniku možete ga pripremiti i u vlastitoj kuhinji. Tajna savršenog rižota je u odabiru prave riže i strpljivom dodavanju temeljca. Rezultat je kremasto jelo koje se topi u ustima i podsjeća na specijalitete iz najboljih restorana.
Koju rižu koristiti?
Za kremasti rižoto uvijek birajte sorte riže s visokim udjelom škroba, poput arborio ili carnaroli riže. Upravo one daju onaj prepoznatljivi, baršunasti osjećaj u ustima.
Mala tajna kuhara
Prije nego što počnete kuhati, obavezno zagrijte temeljac. Topla tečnost pomoći će riži da se ravnomjerno skuha i razvije bogat okus. A na samom kraju, kockica maslaca i malo parmezana pretvorit će ovo jelo u pravu gurmansku poslasticu.
Rižoto s piletinom – sastojci za 2 osobe:
250 g otkoštenog pilećeg zabatka
200 g riže za rižoto
100 ml suhog bijelog vina
30 g parmezana
2–3 češnja bijelog luka
1 l pilećeg temeljca
1 kašika maslaca
1 kašičica suhog bosiljka
1 kašičica limunovog soka
ulje
so i biber po želji
Priprema:
Pripremite temeljac. Zagrijte pileći temeljac i ostavite ga na laganoj vatri.
Pržite piletinu. Piletinu posušite kuhinjskim papirom, narežite na komade i ispržite na malo ulja dok ne porumeni. Izvadite je iz tave.
Tostirajte rižu. U istoj tavi kratko propržite rižu uz stalno miješanje, zatim dodajte sitno sjeckani bijeli luk i pirjajte još pola minute.
Deglazirajte vinom. Ulijte vino i kuhajte dok ne ispari.
Dodavanje temeljca. Postepeno dodavajte po 2 dl temeljca, miješajući dok riža ne upije svu tečnost. Ponavljajte postupak dok riža ne bude al dente (oko 15–20 minuta).
Završni korak. Pred kraj kuhanja vratite piletinu u tavu, dodajte maslac i parmezan. Začinite solju, biberom i bosiljkom po ukusu.
Poslužite. Na kraju pokapajte malo limunovog soka i poslužite uz sezonsku salatu.
Topao, kremast i pun bogatog okusa – ovaj rižoto s piletinom zasigurno će postati jedno od vaših omiljenih jela za brzi, ali raskošni ručak ili večeru.
Azra.ba