Ako voliš kafu i cheesecake, ovaj desert je prava fantazija za tvoja čula. Ova neodoljiva kombinacija započinje hrskavom Oreo korom, nastavlja se svilenkastim cheesecake filom s okusom kafe, a na kraju je zaokružena luksuznim slojem čokoladne ganache glazure i kremastim premazom od kafe šlaga.
Savršen spoj gorkastih nota kafe i slatkog okusa cheesecakea oduševiće sve ljubitelje slastica.
Sastojci:
Za Oreo koru:
- 30 Oreo keksa (mljeveni u prah)
- ½ kašičice espresso praha
- ⅓ šolje (80 g) rastopljenog neslanog maslaca
Za cheesecake fil:
- 680 g krem sira (sobna temperatura)
- ½ šolje kisele pavlake (sobna temperatura)
- 1 šolja šećera
- 2 kašičice ekstrakta vanilije
- 3 jaja (sobna temperatura)
- 1 žumanjak (sobna temperatura)
- 2 kašike kukuruznog škroba
- 2 kašike espresso praha
Za čokoladni ganache:
- 100 g tamne čokolade
- 100 ml pavlake za kuhanje
- ½ kašičice espresso praha (ili više po ukusu)
Za šlag od kafe:
- 160 ml hladne pavlake za šlag
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kašičica espresso praha
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Pripremi koru:
- Zagrij rernu na 180°C.
- Mljevene Oreo kekse pomiješaj s espresso prahom u posudi.
- Dodaj rastopljeni maslac i sve dobro sjedini dok ne dobiješ smjesu nalik mokrom pijesku.
- Smjesu ravnomjerno rasporedi u kalup promjera 23 cm obložen papirom za pečenje. Pritisni smjesu čvrsto uz dno.
- Peci 8 minuta, a zatim ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu.
Pripremi cheesecake fil:
- Smanji temperaturu rerne na 140°C.
- U velikoj posudi izmiksaj krem sir, šećer, kiselu pavlaku i vaniliju dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Dodaj lagano umućena jaja i žumanjak, te miksaj dok se ne sjedini.
- Dodaj prosijani kukuruzni škrob i espresso prah, pa sve promiješaj.
- Izlij smjesu preko ohlađene kore i lagano tapkaj kalup o radnu površinu da ukloniš mjehuriće zraka.
- Peci 60 minuta ili dok ivice ne budu čvrste, a sredina blago drhtava.
- Isključi rernu i ostavi vrata odškrinuta, a cheesecake neka se polako hladi 1-2 sata.
- Potom ga ohladi u frižideru najmanje 5 sati, a idealno preko noći.
Pripremi ganache:
- U posudi na laganoj vatri zagrij pavlaku za kuhanje i dodaj čokoladu i espresso prah.
- Ostavite smjesu da odstoji 10 minuta, a zatim miješaj dok ne dobije glatki ganache.
- Prelij ganache preko ohlađenog cheesecakea i ravnomjerno ga rasporedi spatulom.
- Stavi cheesecake u frižider kako bi se ganache stegnuo.
Pripremite šlag od kafe:
- U velikoj posudi miksaj hladnu pavlaku, šećer u prahu, espresso prah i vaniliju dok ne dobiješ čvrsti šlag.
- Prebaci šlag u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i dekoriraj ivice cheesecakea.
- Po želji, pospi ga čokoladnim mrvicama.
Savjet plus:
- Za jači okus kafe, povećaj količinu espresso praha u filu i ganacheu.
- Umjesto čokoladnih mrvica, možeš koristiti mljeveni Oreo ili kakao u prahu kao dekoraciju.
Svaki zalogaj donosi sklad slatkog i gorkog okusa koji se pamti. Isprobaj recept i prepusti se užitku!