Ako želiš da ovo bude potpuno vegetarijansko jelo, povrtni temeljac je odlična zamjena za pileći temeljac. Ali najvažnije je koristiti svježe isjeckani sir dobrog kvaliteta. To će napraviti razliku.
Za posluživanje, pospi supu sa dodatnim sirom (po želji) i malo hrskavog hljeba za umakanje.
Sastojci:
- ¼ šolje neslanog putera
- 1 srednji slatki luk, narezan na kockice
- 3 češnja bijelog luka, mljevenog
- ½ kašičice sušenog timijana
- ¼ šolje višenamenskog brašna
- 3 ½ šolje pilećeg ili povrtnog temeljca
- 2 šolje krompira isječenog na kockice
- so i svježe mljeveni crni biber
- 5 šoljica sitno iseckanih cvjetića brokule
- ½ šolje guste pavlake
- oko 2 šolje sjeckanog cheddar sira
Priprema:
Otopi puter u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodaj luk i dinstaj, često miješajući, oko 2-3 minute.
Umiješaj bijeli luk i timijan dok ne zamiriše, otprilike 1 minut. Umuti brašno dok lagano ne porumeni, oko 1 minut.
Umiješaj pileći ili povrtni temeljac. Dodaj krompir; začini solju i biberom, po ukusu. Sačekaj do vrenja; smanji vatru i dinstaj dok krompir ne omekša, oko 20 minuta.
Drvenom kašikom izgnječi krompir dok se malo ne zgusne, po želji; začini solju i biberom, po ukusu.
Umiješaj brokulu i gustu pavlaku. Kuhaj poklopljeno dok brokula ne omekša, oko 8-10 minuta. Makni s vatre; ostavi da se ohladi 2 minuta.PROČITAJ
Umiješaj sir, šaku po šaku, dok supa ne postane glatka, oko 1-2 minute; začini solju i biberom, po ukusu.
Prijatno!
Ultra.ba