24. Oktobra 2024.

Kremasta pasta sa brokulom gotova za 20 minuta

Plus, sve se sprema u jednoj tavi!

Ako tražiš brz i ukusan obrok koji se pravi u jednoj tavi i gotov je za samo 20 minuta, ova kremasta pasta sa brokulom je pravi izbor za tebe. Savršeno balansirana između kremastog sosa, zdrave brokule i savršeno kuhane tjestenine, ovaj recept će teosvojiti na prvi zalogaj.

Ova kremasta pasta sa brokulom je savršena za one dane kada TI treba nešto brzo, ukusno i zasitno.

Sastojci:

  • 1/2 pakovanja tjestenine (oko 250 g)
  • 4 kašike putera
  • 1/2 glavice luka, sitno sjeckanog
  • 4 češnja bjelog luka, usitnjenog
  • 1 1/2 šolja guste pavlake
  • 1 3/4 šolja pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 glavica brokule, sitno isjeckana (ili jedno pakovanje smrznute)
  • 1/2 šolje rendanog parmezana
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Na srednje jakoj vatri zagrij veliku tavu i dodaj puter. Kada se puter otopi, dodaj sitno isjeckani luk i dinstaj dok ne postane proziran, otprilike 2-3 minuta. Dodaj usitnjeni bijeli luk i dinstaj još minut, pazeći da ne zagori.

Kada bijeli luk pusti miris, dodaj gustu pavlaku i pileći temeljac u tavu. Poklopi i sačekaj da tečnost počne da ključa.

Kada tečnost proključa, ubaci tjesteninu. Poklopi i kuhaj oko 5 minuta, povremeno miješajući kako se pasta ne bi zalijepila.

Dodaj sitno isjeckanu brokulu. Posoli i pobiberi po ukusu, a zatim poklopi i kuhaj još 5 minuta, dok brokula ne omekša, a tjestenina postane “al dente.”

Kada je pasta skuhana, skini poklopac i umiješaj rendani parmezan. Sos će postati gust i kremast, vezujući sve ukuse.

Probaj pastu i prilagodi so i biber po svom ukusu. Po želji, možeš dodati još parmezana za ekstra ukus sira.

Posluži ovu ukusnu pastu dok je topla, sa dodatkom svježe rendanog parmezana i malo svježe mljevenog bibera na vrhu.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare