Plus, sve se sprema u jednoj tavi!
Ako tražiš brz i ukusan obrok koji se pravi u jednoj tavi i gotov je za samo 20 minuta, ova kremasta pasta sa brokulom je pravi izbor za tebe. Savršeno balansirana između kremastog sosa, zdrave brokule i savršeno kuhane tjestenine, ovaj recept će teosvojiti na prvi zalogaj.
Ova kremasta pasta sa brokulom je savršena za one dane kada TI treba nešto brzo, ukusno i zasitno.
Sastojci:
- 1/2 pakovanja tjestenine (oko 250 g)
- 4 kašike putera
- 1/2 glavice luka, sitno sjeckanog
- 4 češnja bjelog luka, usitnjenog
- 1 1/2 šolja guste pavlake
- 1 3/4 šolja pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 glavica brokule, sitno isjeckana (ili jedno pakovanje smrznute)
- 1/2 šolje rendanog parmezana
- So i biber po ukusu
Priprema:
Na srednje jakoj vatri zagrij veliku tavu i dodaj puter. Kada se puter otopi, dodaj sitno isjeckani luk i dinstaj dok ne postane proziran, otprilike 2-3 minuta. Dodaj usitnjeni bijeli luk i dinstaj još minut, pazeći da ne zagori.
Kada bijeli luk pusti miris, dodaj gustu pavlaku i pileći temeljac u tavu. Poklopi i sačekaj da tečnost počne da ključa.
Kada tečnost proključa, ubaci tjesteninu. Poklopi i kuhaj oko 5 minuta, povremeno miješajući kako se pasta ne bi zalijepila.
Dodaj sitno isjeckanu brokulu. Posoli i pobiberi po ukusu, a zatim poklopi i kuhaj još 5 minuta, dok brokula ne omekša, a tjestenina postane “al dente.”
Kada je pasta skuhana, skini poklopac i umiješaj rendani parmezan. Sos će postati gust i kremast, vezujući sve ukuse.
Probaj pastu i prilagodi so i biber po svom ukusu. Po želji, možeš dodati još parmezana za ekstra ukus sira.
Posluži ovu ukusnu pastu dok je topla, sa dodatkom svježe rendanog parmezana i malo svježe mljevenog bibera na vrhu.
Ultra.ba