Iako nam proljće kalendarski još nije pokucalo na vrata, možemo ga unijeti u kuhinju i osvježiti svoju ishranu nakon zime. Recept koji predstavljamo odiše svježinom, interesantnim okusima, te bogatim nutritivinim namirnicama.
Sastojci:
- 2 velika ili 3 srednja praziluka, nasjeckana
- ¼ šolje putera
- 1 glavica luka, nasjeckana
- 2 litre vode
- 3 velika krompira, isjeckana
- 2 veće mrkve, isjeckane
- 1 vezica svježih šparoga, obrezane i narezane na komade
- ⅓ šolje bijele riže dugog zrna
- 4 kašičice soli
- ½ vezice svježeg špinata
- 1 šolja pavlake
Priprema:
Otopiti puter u velikom loncu na srednjoj vatri. Umiješati praziluk i luk i kuhati dok ne omekša. Sipati vodu u lonac i dodati krompir, mrkvu, šparoge i rižu. Dodati so. Pustiti da proključa, zatim smanjiti temperaturu i kuvati 30 minuta dok povrće i riža ne omekšaju.
Na kraju u smjesu za supu umiješajti špinat i pavlaku i nastaviti kuhati oko 5 minuta prije serviranja.
Izvor: allrecipes.com